Od sutra u Srpskoj: Besplatni senzori za mjerenje šećera djeci

Djeca će uz senzore i dalje imati pravo na određen broj trakica za mjerenje šećera u krvi.

25.08.2023. 12:14
  • Podijeli:
dijabetes una-6467ae284cf6f.webp Foto: UNA

Senzore za kontinuirano mjerenje šećera u krvi za djecu do 18 godina koja boluju od dijabetesa tipa jedan ubuduće će finansirati Fond zdravstvenog osiguranja /FZO/ Republike Srpske, saopšteno je iz ovog fonda.

Osim što omogućavaju bezbolno mjerenje šećera bez bockanja, korisnicima, odnosno roditeljima, olakšavaju da praćenjem podataka o nivou šećera u stvarnom vremenu kontinuirano upravljaju dijabetesom i po potrebi pravovremeno reaguju.

U saopštenju se navodi da od sutra počinju da se primjenjuju izmjene Pravilnika o uslovima i postupku za obezbjeđivanje medicinskih sredstava, a kojim su senzori uvršteni u medicinska sredstva koja finansira obavezno zdravstveno osiguranje.

Kako je predviđeno Pravilnikom, Fond će finansirati senzore za očitavanje kontinuiranog mjerenja šećera koji traju sedam dana, kao i senzore koji traju 14 dana, u zavisnosti koji senzori budu preporučeni pacijentima.

Kada je riječ o senzorima koji se koriste sedam dana, Fond će finansirati 52 senzora godišnje po osiguraniku, odnosno 26 senzora godišnje koji se koriste 14 dana.

U saopštenju se napominje da će djeca uz senzore i dalje imati pravo i na određen broj trakica za mjerenje šećera u krvi, što inače nije praksa u drugim zemljama koje finansiraju senzore, jer u tim slučajevima obično ne finansiraju i trakice.

Pravo na senzore za kontinuirano mjerenje šećera u krvi djeca oboljela od dijabetesa tipa jedan do 18 godina ostvarivaće na osnovu prijedloga specijaliste pedijatra endokrinologa, koji uz prijedlog izdaje i nalog, i to za šestomjesečne potrebe, a na osnovu tog prijedloga i zahtjeva osiguranika, FZO će donositi rješenje, a nalog će se realizovati u apotekama.

Zbog eventualnih problema sa snabdjevenošću apoteka senzorima, biće omogućene refundacije troškova ovog medicinskog sredstva.

U saopštenju se navodi da Fond za oboljele od dijabetesa u potpunosti finansira insuline, trakice za mjerenje šećera, lancete, špriceve, igle, aparate za brzo određivanje glukoze u krvi, određen broj insulinskih pumpi, te potrošne materijala za insulinske pumpe.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()