Očekuje se da UNESCO zaštititi pećinu Vjetrenicu i sevdalinku

To je prvi službeni posjet Bosni i Hercegovini direktorice Landry, nakon što je krajem prošle godine preuzela mandat

14.05.2024. 20:09
  • Podijeli:
Vjetrenica_foto_YT-6499594b44624.webp Foto: YouTube/Via Dinarica Blue Trail

Ministrica civilnih poslova Bosne i Hercegovine Dubravka Bošnjak sastala se u Sarajevu s regionalnom direktoricom UNESCO-a za Evropu Magdalenom Landry i voditeljem ureda UNESCO-a u Sarajevu Sinišom Šešumom.

To je prvi službeni posjet Bosni i Hercegovini direktorice Landry, nakon što je krajem prošle godine preuzela mandat.

Na sastanku je naglašena iznimno dobra saradnja Bosne i Hercegovine s UNESCO-om te važnost zajedničkih projekata u oblastima kulture, znanosti, obrazovanja i sporta.

Posebno je izdvojen uspješan projekt predstavljanja Bosne i Hercegovine na Bijenalu u Veneciji, gdje je privukao veliku pažnju Muzej moderne umjetnosti Sveučilišta u Mostaru Projektom ''Mjera mora'', autora akademskog kipara Stjepana Skoke.

Sagovornici su se dotaknuli i nominacije Vjetrenice za UNESCO Listu svjetske baštine i sevdalinke za UNESCO-ovu Listu svjetske nematerijalne baštine te je iskazano očekivanje da će ta dva dobra dobiti status kakav po značaju za kulturu u BiH imaju.

Ministrica Bošnjak iskazala je spremnost Bosne i Hercegovine za nastavak i produbljivanje suradnje. Regionalna direktoric UNESCO-a za Evropu Magdalena Landry zahvalila je za prijem i izrazila interes za nove zajedničke projekte, saopćeno je iz Ministarstva civilnih poslova BiH.
 

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()