Njemci kreću s olakšicama za zapošljavanje i preseljenje: Odlasci iz BiH sada će biti još lakši

Reforme Zakona o kvalifikovanoj imigraciji će u Njemačkoj biti uvedene u tri faze

01.11.2023. 15:20
  • Podijeli:
Gruner_fabrika_Vlasotince_radnici_Foto Tanjug Miloš Milivojević-1666694003007.webp Foto: Tanjug / Miloš Milivojević

Veliki broj građana Bosne i Hercegovine priželjkuje da ode u Njemačku, u potrazi za bolje plaćenim poslom. Njima bi uskoro moglo da bude lakše da se zaposle i presele, i to zahvaljujući prvoj fazi reforme njemačkog Zakona o kvalifikacionoj imigraciji, koja se uvodi od novembra. Cilj ovih izmjena je da privuku kvalifikovane radnike iz inostranstva, kako bi se u Njemačkoj riješio veliki problem nedostatka radne snage.

Reforme Zakona o kvalifikovanoj imigraciji će u Njemačkoj biti uvedene u tri faze. Prva se uvodi već ovog novembra, dok preostale dvije na snagu stupaju u martu, a potom i u junu 2024. godine. Procjene su da bi jednostavnija pravila mogla da povećaju broj radnika van EU u Njemačkoj za 60.000 godišnje.

Očekuje se da će prve faze ove reforme omogućiti radnicima iz trećih zemalja, dakle onih koje nisu članice EU, jednostavniji dolazak, odnosno preseljenje u Njemačku.

Na koga se odnose ove izmjene?
Zakon o kvalifikovanoj imigraciji, tačnije njegove reforne, prvenstveno se odnose na radnike sa stručnom obukom, ne nužno akademskom.

Međutim, svakako će i radnici s visokim obrazovanjem u Njemačku moći da odu po novim, blažim pravilima.

Kako će funkcionisati odlazak u Njemačku?
Njemačka uvodi “kartu prilika” iliti “chancenkarte”.

Ta karta će funkcionisati po sistemu bodovanja, a na taj način će se omogućiti lakše zapošljavanje radnicima koji imaju određene posebne vješine.

U obzir će se uzimati kvalifikacije, radno iskustvo, znanje njemačkog jezika, veze s Njemačkom poput članova porodice koji u njoj žive, kao i godine. Svake godine postojaće određene kvote, koje će zavisiti od industrija u kojima su potrebni radnici.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()