Na današnji dan 1885. godine počeo saobraćati tramvaj u Sarajevu

Istovremeno sa prvim električnim tramvajem, Sarajevo je dobilo i električnu rasvjetu na gradskim ulicama

01.05.2023. 11:45
  • Podijeli:
tramvaj - anadolija-644f847635681.webp Foto: Anadolija

Na današnji dan, tačno u 10 sati 1885. godine, prvi električni tramvaj počeo je prometovati Sarajevom, zamijenivši dotadašnji tramvaj na konjsku vuču.

Tramvaj je prometovao od Željezničke stanice do Latinske ćuprije, a time je Sarajevo postalo prvi grad u Europi koji je imao cjelodnevnu tramvajsku liniju.

Tada u sastavu Austrougarske monarhije, glavni grad Bosne i Hercegovine tokom ljeta 1884. godine počeo je sa iskopavanjem svojih ulica i polaganjem tramvajskih šina.

Prva tramvajska pruga bila je duga 3,1 kilometar i imala je samo jednu traku kojom je taj jedini tramvaj saobraćao. Prvi “tramvadžija” bio je Johan Hanke.

Istovremeno sa prvim električnim tramvajem, Sarajevo je dobilo i električnu rasvjetu na gradskim ulicama. Te 1895. godine, Sarajevo je ušlo u red tehnički najmodernijih evropskih prijestonica.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()