I to je BiH! Vodovodna mreža spojiće entitete

Centralni dio Oštre Luke, tačnije tri najnaseljenije mjesne zajednice, već dugo godina nemaju kvalitetno vodosnabdijevanje jer ne posjeduju dovoljno izdašne izvore pitke vode.

25.02.2024. 10:32
  • Podijeli:
voda-slavina-pixabay.jpg

Izgradnja vodovodne mreže koja će povezati Sanski Most i Oštru Luku, dvije lokalne zajednice koje se nalaze u dva entiteta, ušli su u završnu fazu i prema procjenama mogli bi se okončati u narednih mjesec dana.

Radi se o realizaciji projekta vrijednog 2,5 miliona maraka, koji je pokrenut prije četiri godine na osnovu zajedničke inicijative dvije lokalne zajednice, a finansijsku pomoć u realizaciji pruža Razvojni fond Ujedinjenih nacija UNDP kroz projekte usmjerene ka poboljšanju kvaliteta usluga lokalnim zajednicama u BiH u ekonomskim i ekološkim sektorima.

Projekat je pomogla i Vlada Republike Srpske  koja je u ove svrhe izdvojila 440 hiljada, te Opština Sanski Most sa 100 hiljada maraka.

Na ovaj način planira se obezbjediti kontinuirano snabdijevanje pitkom i zdravstveno ispravnom vodom građana Oštre Luke, a sporazum dvije lokalne zajednice je dobar primjer međuopćinske i međuentitetske saradnje u oblasti komunalnih usluga, ekonomije i kvaliteta života stanovništva.

Centralni dio Oštre Luke, tačnije tri najnaseljenije mjesne zajednice, već dugo godina nemaju kvalitetno vodosnabdijevanje jer ne posjeduju dovoljno izdašne izvore pitke vode.

U međuvremenu, zahvaljujući prije svega podršci i sredstvima iz međunarodnih fondova, na području Oštre Luke urađen je značajan dio posla oko izgradnje glavnog distributivnog voda, a trenutno se radi i na području sanske općine.

Ranijim sporazumom predviđeno je da Javno preduzeće "Vodovod i kanalizacija" iz Sanskog Mosta usluge vodosnabdijevanja naplaćuje po punoj ekonomskoj cijeni, a u blizini administrativne entitetske linije izgradiće se mjerno mjesto gdje bi se preuzimala voda.

Kako saznajemo, vlasti u Oštroj Luci planiraju da, prije nego se konačno spoje na vodovodni sistem Sanskog Mosta, urade rekonstrukciju sopstvene lokalne distributivne mreže koja je zastarjela i gdje se bilježe veliki gubici vode, pa bi konačna realizacija svega mogla potrajati.

Ovaj projekat ima višestruke koristi jer će dristributeru iz Sanskog Mosta, pa i toj lokalnoj zajednici, donijeti dodatnu ekonomsku dobit putem naplate usluga vodosnabdijevanja, dok će domaćinstva u Oštroj Luci dobiti kvalitetnu i zdravstveno ispravnu vodu iz jedne od najmodernijih fabrike pitke vode u BiH koja se nalazi na izvorištu Zdena, pišu Nezavisne novine.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()