Hoće li se u četvrtak riješiti pitanje direktora KCUS-a i da li je Konaković podnio najavljenu krivičnu prijavu

Federalni ministar zdravstva Nediljko Rimac prošlog mjeseca nije dao saglasnost za imenovanje Gavrankapetanovića za generalnog direktora KCUS-a jer ne ispunjava uvjete

25.03.2024. 18:29
  • Podijeli:
kcus_anadolija 11-63c6985a02253.webp Foto: Anadolija

U četvrtak, 28. marta, Vlada Federacije Bosne i Hercegovine trebala bi donijeti konačnu odluku o generalnom direktoru Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS), piše Faktor.

Barem se tako nada dr. Dragan Stevanović, član privremenog Upravnog odbora KCUS-a, navodeći kako je stvar oko imenovanja direktora najveće zdravstvene ustanove u BiH trebala biti riješena prošlog četvrtka (21. mart), ali da sjednica Vlade nije održana.

"Prema informacijama koje imam, Vlada FBiH će prihvatiti naš prigovor i objašnjenje koje smo poslali kao Upravni odbor i da će nam dati saglasnost za imenovanje prof. dr. Ismeta Gavrankapetanovića za generalnog direktora KCUS-a. Ja to očekujem, ali vidjet ćemo šta će Vlada odlučiti. Mi smo se na posljednjoj sjednici privremenog Upravnog odbora odlučili da kompletnu dokumentaciju pošaljemo Vladi na uvid i da od nje zatražimo konačnu odluku. Očekujemo da će to biti ovog četvrtka", kazao je Stevanović.

Federalni ministar zdravstva Nediljko Rimac prošlog mjeseca nije dao saglasnost za imenovanje Gavrankapetanovića za generalnog direktora KCUS-a jer ne ispunjava uvjete.

Iako je tokom konkursne procedure dobio najviše ocjene, iz Federalnog ministarstva zdravstva zaključili su kako direktor Opće bolnice "Prim. dr. Abdulah Nakaš" ne ispunjava formalne uvjete da zauzme poziciju generalnog direktora KCUS-a, odnosno nedostaje mu papir o menadžerskim kvalifikacijama.

Reagirao je Elmedin Konaković, lider Naroda i pravde, insistirajući da se ispoštuje dogovor koji je postignut na nivou Federacije BiH, odnosno unutar "Trojke" i HDZ-a, zaprijetivši, ako se to ne dogodi, i krivičnim prijavama.

Tom prilikom je "optužio i neke uposlenike Ministarstva kako su umiješali svoje prste".

Ovu Konakovićevu najavu podržao je i advokatski tim Gavrankapetanovića.

Početkom prošle sedmice iz Tužilaštva KS, na upit Faktora, da li je Konaković podnio krivičnu prijavu, odgovorili su:

"Poštovani, u vezi sa vašim upitom, obavještavamo vas da je provjerama putem službene evidencije utvrđeno da zaključno sa danom 19. mart 2024. godine, nije zaprimijena navedena prijava u ovom Tužilaštvu".

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()