Godišnjica katastrofalnih poplava: Maj ponovo nosi novi rizik

S velikom pažnjom se prati vremenska prognoza

15.05.2023. 07:36
  • Podijeli:

Prije tačno devet godina, u maju 2014. Republiku Srpsku zadesile su katastrofalne poplave, u kojima je život izgubilo 17 ljudi, a materijalna šteta je, prema podacima Svjetske banke, procijenjena je na više od dvije milijarde KM.

Međutim, ponovo nam stižu upozorenja o mogućim majskim poplavama. Sa velikom pažnjom se prati vremenska prognoza. Provjerili smo kakva je situacija na terenu i šta kažu oni koji su već jednom morali da napaštaju svoje kuće zbog majskih poplava?

U maju 2014. godine iz korita su se izlike Bosna, Drina, Sana, Sava, Vrbas. Najmanje 21 osoba je poginula u poplavama, a na hiljade su evakuisane iz svojih domova.

Devet godina kasnije, maj ponovo nosi novi rizik. Kombinacije obilnih padavina i maja budi potresna sjećanja i nove - stare strahove kod Rade Veselinovića. 2014 godine morao je da napusti svoju kuću.

"Tako je bilo teško. Ne jede ti se, ne pije ti se, spavati ne možeš, a šta možeš?", priča za UNA TV Rade Veselinović iz Banjaluke.

Ništa nije mogao ni Milenko Burazor. Tragovi nabujalog Vrbasa iz maja 2014. godine i danas su vidljivi ne njegovoj kući.

Vremenska prognoza  je ono što svakodnevno gleda i prati. Prati i vodostaj Vrbasa koji je 100-njak metara udaljen od kuće.

"Mi kontrolišemo Vrbas mi već znamo do koje kvote treba doći ima jedna bandera i kad dodđe do nje postaje rizično ali nije ni blizu sada", kaže naš sagovornik.

U Vodama Srpske prate situaciju na terenu. Veći intenzitet padavina očekuje se u Hercegovini i Krajini, a to znači i povećanje vodostaja na rijekama Sava, Una i Vrbas. Za sada kažu nema razloga za paniku.

"Za očekivati je izlivanje vodostaja u bujičnim vodoticima gdje zbog veće količine padavina može doći do nemogućnosti manjih vodotoka da provuku tu vodu i doći će do izlivanja", kaže za UNU direktor JP "Vode Srpske" Miroslav Milovanović.

Krivci za ono što se dogodilo prvenstveno u lokalnim zajednicama u slivu rijeke Bosne, koji je bio najviše pogođen ovom prirodnom katastrofom prije devet godina, i dalje nemaju adresu. A one su bez sumnje u vlastima u oba entiteta, a tadašnje su ih svalili na one prije njih.

I tako svaki put kada nam se desi katastrofa. I danas su vidljivi pokušaji rada na uređenju obala rijeka. Za sada su to bageri sa spuštenom kašikom. Parkirani. Za nadati se da nećemo ponovo morati proći kroz katastrofu da bi se davno započeto, konačno i završilo.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()