Da li se dovoljno koristi turistički potencijal livanjskog sira?

Gastronomsko blago BiH

10.12.2023. 14:17
  • Podijeli:
livanjski sir - anadolija 1-63ea012408d11.webp Foto: Anadolija

Gotovo svaki grad u Bosni i Hercegovini ima svoj brend, a u Livnu je to bez sumnje nadaleko poznati Livanjski sir.

Premda se ta delicija nalazi na mnogim svjetskim trpezama, struka kaže da je njegov potencijal nedovoljno iskorišten, osobito na turističkom planu. O tome su u Livnu razgovarali eminentni stručnjaci i turistički djelatnici.

Da historija proizvodnje sira u Livnu seže sve do Mezopotamije doznali smo na tematskoj izložbi u Franjevačkom muzeju i galeriji Gorica, kao i da se danas proizvodi po jedinstvenoj recepturi koja datira iz 19. vijeka, tačnije od 1888. godine. Struka kaže da potencijala ima, ali ne i dostatne vidljivosti, te su turistički djelatnici odlučili napraviti iskorak i na tom planu.


“Livno je trenutno prepoznatljivije po divljim konjima. Tu su specijalni efekti fotografija, Instagram, Tik-Tok, Facebook. Međutim, imamo puno veći potencijal u livanjskom siru. Napravimo nekoliko kušaona da ljudima pružimo gastronomsko iskustvo doživljaja kušanja livanjskog sira”, poručuje Mirko Brdar, organizator manifestacije Livno Cheese Trail.

“Nije dovoljno cijenjen u ovom području koliko je autohton, kvalitetan, aromatičan, pikantan i poseban. Livanjski sir se treba podići na razinu poput, npr., paškoga sira”, navodi dr. sc. Marija Vrdoljak, profesorica na veleučilištu u Kninu.

“Vrlo je fina osnova za kreiranje livanjske ceste sira. Već imamo kvalitetan sir, koji je izuzetno dobro poznat i na europskoj razini. Sad samo treba dovesti goste upravo na osnovu glasa o toj kvaliteti i tradiciji i pokazati je”, ističe Mirna Jelčić, specijalistica za razvoj turističke destinacije.

Očigledno je da treba osmisliti dobru turističku priču, priču koja bi nadogradila godišnje agro-turističke sajmove, priču koja bi povezala historiju, sadašnjost i budućnost. A na tragu te budućnosti možda bi se trebalo ugledati na livanjske strukovnjake koji su ovu deliciju prije šest godina poslali u svemir, piše Federalna. 

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()