Četvoročlana porodica Hairić sanja o toplom domu

Inače, njega Sanjani već dugo poznaju kao vrijednog i radišnog čovjeka koji radi sezonske i teške fizičke poslove

31.08.2023. 07:30
  • Podijeli:
Šefko Hairić_Sanski_Most_foto_Ustupljena Cropped-64f01f3fb3451.webp Foto: Ustupljena fotografija

Imati vlastiti dom i krov nad glavom najveća je želja četvoročlane porodice Hairić, a kako bi se ona ispunila u cjelosti, potrebna je pomoć dobrih ljudi.

Šefko Hairić kaže kako skupa sa suprugom i dvije maloljetne kćerke od 16 i 12 godina, od kojih je mlađa dijete s poteškoćama u razvoju, već gotovo pune dvije decenije živi pod kirijom, potucajući se od jednog do drugog privatnog smještaja.

"Zahvaljujući rodbini moje žene iz Travnika i ušteđevini koju sam godinama mukotrpno sticao, uspio sam kupiti trošnu kuću u naselju Zdena. Međutim, kuća je već dugo prazna i neuslovna za stanovanje, pa joj je potrebna rekonstrukcija. Nikada u životu nisam molio, niti od koga nešto tražio, ali sad sam prinuđen", kaže Hairić.

Inače, njega Sanjani već dugo poznaju kao vrijednog i radišnog čovjeka koji radi sezonske i teške fizičke poslove, zarađujući kruh od sedam kora za svoju porodicu.

"Najčešće cijepam drva, kosim travu, siječem živice i održavam voćnjake, svi u Sani me poznaju. Nikada nisam bio zaposlen niti u jednoj firmi, pa tako nemam zdravstveno i socijalno osiguranje. Na ime kćerke, koja je dijete s poteškoćama u razvoju, dobijamo neku skromnu socijalnu pomoć, ali i to neredovno", kaže Hairić.

Dodaje kako se prilikom kupovine kuće zadužio, te da duguje 10.000 maraka koje treba vratiti. Kaže kako mu je svaka vrsta pomoći dobrodošla, od novčane pa do one u građevinskom materijalu.

"U ovom trenutku najpotrebnije je uraditi novi krov na kući, jer se radi o salonitu koji je već dotrajao i prokišnjava na više mjesta. U samoj kući trebaju se uraditi kompletni unutrašnji radovi, od podova do zidova. Do sada sam nešto uspijevao sam, ali mi je potreban građevinski materijal", kaže Hairić.

Inače, on je iz sela Bastasi kod Banjaluke i kaže kako nije naslijedio nikakvu imovinu, a u službenim evidencijama vode se kao izbjegla i raseljena lica.

Hairić kaže kako je udobni i topli dom san kojeg već dugo sanjaju, a kako bi se on konačno pretvorio u javu, potrebna je mala pomoć dobrih ljudi i lokalne zajednice. Svi koji žele da pomognu ovoj porodici više informacija mogu dobiti na telefon: 061 013 676.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()