Brucoši biraju Srbiju: Mlade nade napuštaju Republiku Srpsku

Zbog fakulteta napuštaju svoje mjesto

25.09.2023. 12:00
  • Podijeli:
studenti fakultet obrazovanje pixabay.jpg Foto: Pixabay

Sve veći broj svršenih srednjoškolaca iz Srpske odlučuje se da dalje školovanje nastavi u susjednoj Srbiji.


Naime, iako su u Srpskoj iz godine u godinu sve bolji uslovi studiranja, brucoši se ipak odlučuju da svoje akademsko znanje stiču na Beogradskom ili Novosadskom univerzitetu, čemu ide u prilog informacija da na ova dva javna univerziteta studira oko 17.000 studenata iz Srpske.

Dejan Pudar, predsjednik Udruženja studenata Republike Srpske u Srbiji, rekao je za “Nezavisne novine” da je svake godine sve veći broj dolazaka studenata iz Srpske u Srbiju.

“Prema našim procjenama, ove godine imamo najveći broj dolazaka do sada, to je od 2.500 do 3.000 studenata, a od tog broja samo 1.500 njih je upisalo fakultet tehničkih nauka (FTN) na ova dva javna univerziteta”, kazao je Pudar. Prema njegovim riječima, oko 85 odsto studenata koji su studirali u Novom Sadu nakon završetka studija tu i ostaju.

“Pored FTN-a, najviše studenata se upisuje na medicinske fakultete, kao i fakultete fizičkog vaspitanja i sporta, dok se najmanji broj odlučuje za prirodno-matematičke fakultete”, kazao je Pudar.


On ističe da je Bijeljina grad iz kojeg dolazi najveći broj studenata, ali, kako kaže, sve je više i studenata iz Banjaluke.

“Već dugi niz godina veliki broj studenata dolazi iz Hercegovine, ali pored svih ovih gradova, tu su i studenti iz Banjaluke, Dervente i Prijedora”, kazao je Pudar.

Da je odlazak studenata iz Srpske veliki problem za javne univerzitete u Srpskoj, za “Nezavisne novine” potvrdio je rektor Univerziteta u Banjaluci Radoslav Gajanin, koji kaže da za to postoji više razloga.


“Prvi razlog je taj što na ova dva univerziteta u Srbiji rade veoma dobru promociju na prostoru cijele Srpske i na taj način nude studentima bolje uslove studiranja”, kazao je Gajanin, dodajući da to isto rade i oba javna univerziteta u Srpskoj, zajedno sa Vladom, ali da to nije urodilo plodom.

“Ovo pitanje je veoma ozbiljno i mislim da ono treba da se riješi na nivou vlada Srpske i Srbije, između dva resorna ministarstva. Ako se ovako nastavi, mi ćemo dovesti u pitanje opstanak naša dva javna univerziteta u Srpskoj”, kazao je Gajanin, dodajući da je ovogodišnja brojka veliki gubitak za univerzitete u Srpskoj.

“Uslovi studiranja u Srbiji za studente iz Srpske su isti za sve, kao i obrnuto, međutim uslovi za studiranje kod nas su povoljniji počevši od toga da studenti imaju besplatan smještaj, a oni koji se kvalifikuju na budžet imaju besplatno školovanje”, kazao je Gajanin. Prema njegovim riječima, na narednoj sjednici Senata će biti riječi o ovoj temi.

“Ne možemo činiti dobro za javne univerzitete u Srbiji na štetu javnih univerziteta u Srpskoj”, zaključuje Gajanin.

Marko S. iz Hercegovine ističe da nije iznenađujuća informacija da svršeni srednjoškolci i dalje u velikom broju odlaze u Srbiju na studiranje i pored boljih uslova studiranja ovdje, a kako kaže, prije svega misli na školarinu i ostalo što ide uz studije.

“Tako je bilo i kad sam ja završio srednju školu, 2012. godine. Od 22 učenika iz mog odjeljenja gimnazije, fakultet je upisalo 20, a čak 17 u Srbiji. I te godine je u Srpskoj bilo mnogo jeftinija školarina u odnosu na Srbiju”, kazao je Marko, dodajući da je možda razlog tome da češće odlaze u Srbiju taj što je tamo lakše položiti predmete i dati uslov na pojedinim fakultetima nego u Republici Srpskoj, drugačiji je način bodovanja i ostalo.

“Mnogi tamo idu i zato što ide većina njihovih drugova iz razreda, to se može uzeti kao razlog, a naravno, jer žele i da promijene sredinu, da vide kako je to van Srpske. Svakako je tačno da su uslovi studiranja u Republici Srpskoj sada veoma dobri, ali opet bi se moglo raspravljati o kvalitetu obrazovanja kod nas”, kazao je Marko.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()