Tek što je započelo čitanje optužnice Delimustafiću i ostalima, naloženo da suđenje počne iznova

"Imajući to u vidu, glavni pretres će početi iznova", rekao je sudija Todorović

29.05.2024. 17:09
  • Podijeli:
alija delimustafic  Kristina Stedul Fabac  - pixse-647f06c1ba827.webp Foto: Kristina Stedul Fabac / Pixsell

Čitanjem dijela optužnice u sarajevskom Kantonalnom sudu iznova je počelo suđenje Aliji Delimustafiću i ostalima koji se terete za organizovani kriminal, nezakonito knjiženje i preprodaju nekretnina te druga krivična djela, nakon što je došlo do izmjene zastupnika.

Optužnica protiv Alije Delimustafića i ostalih potvrđena je 2017. godine, a nekadašnji ministar policije Alija Delimustafić, na izjašnjenju krivice 12. januara 2018. godine izjasnio se da nije kriv uz riječi da je sve "čista montaža".

Od tada se čekalo na početak glavnog pretresa koje je svih prethodnih godina odlagano iz niza različitih razloga. Početkom aprila ove godine počelo je čitanje optužnice, ali je prekinuto nakon te je naloženo da se ponovo počne sa čitanjem nje.

Predsjedavajući sudija Igor Todorović je kazao da je ranije utvrđeno da je advokat Abdulah Kovačević predložen kao svjedok u ovom predmetu te je došlo do zamjene zastupnika pravnog lica "Ex Line Group" Istočno Sarajevo, čiji novi zastupnik je advokat Darko Stojaković.

"Imajući to u vidu, glavni pretres će početi iznova", rekao je sudija Todorović.

Nakon što su uzeti podaci optuženih te ih upoznao s njihovim pravima i obavezama, sudija Todorović je otvorio glavni pretres i naložio da se pročita optužnica.

Tužilac Samir Selimović je počeo čitati ispočetka optužnicu, što je prvobitno bilo započeto početkom aprila ove godine, nakon desetina odlaganja i više od šest godina od njenog potvrđivanja. U narednim ročištima Tužilaštvo KS je nastavilo čitati optužnicu i nije završilo do današnjeg ročišta na kojem je tužilac Selimović pročitao prvu tačku optužnice s devet podtačaka.

Za organizovani kriminal, nezakonito knjiženje i preprodaju nekretnina te druga krivična djela optužnica tereti Aliju Delimustafića, Lejlu Cerić, Zorana Lončara, Izeta Musića, Emira Karaču, Elviru Kreho, Džemala Karića, Suada Hadžića, Edina Mutevelića, Kemu Kapura, Envera Delimustafića, Samira Skorupana, Seada Hadžića, Zaima Spahovića, Ševalu Arnautović i Hamdiju Habula, te nekoliko pravnih lica.

Nastavak čitanja optužnice planiran je za 4. juni, javlja BIRN BiH.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()