Suđenje Arminu Berberoviću koji je usmrtio dvije doktorice: Šta je pokazao toksikološki nalaz

Vještakinja Selma Selimović-Ilić radila je u Laboratoriju za toksikologiju Zavoda za medicinu rada Kantona Sarajevo toksikološki nalaz krvi i urina uzetih od Armina Berberovića

24.05.2024. 19:00
  • Podijeli:
Armin Berberović Facebook-6471c8a3d4359.webp Foto: Armin Berberović/Facebook

Saslušanjem svjedoka i vještakinje danas je nastavljeno suđenje Arminu Berberoviću, optuženom za stravičnu nesreću u kojoj je 26. maja prošle godine na Marindvoru automobilom usmrtio doktorice Azru Spahić i Almu Suljić.

Saslušana vještakinja

Vještakinja Selma Selimović-Ilić radila je u Laboratoriju za toksikologiju Zavoda za medicinu rada Kantona Sarajevo toksikološki nalaz krvi i urina uzetih od Armina Berberovića.

Kod optuženog su u krvi pronađena 0,4 promila alkohola, a u urinu 0,72 promila. Vještakinja je objasnila da je u urinu uvijek viša koncentracija alkohola.

U krvi optuženog nisu pronađeni tragovi droge i lijekova, ali je zato u urinu utvrđeno prisustvo amfetamina, paracetamola, te dvije vrste lijekova koji se mogu dobiti samo na recept. Za jedan od lijekova, „oksazepam“, vještakinja je pojasnila da ga propisuje neuropsihijatar za liječenje anksioznosti.

Vještakinja je pojasnila da amfetamin ostaje duže u urinu nego u krvi.

Uoči godišnjice stravične nesreće, tužiteljica Iva Kurilić je ulaganjem materijalnih dokaza završila s izvođenjem dokaza Tužilaštva. Između ostalog, uloženi su i prekršajni nalozi koje je policija izdavala optuženom zbog upravljanja vozilom bez vozačke dozvole.

Prijedlog odbrane

Branilac optuženog advokat Rusmir Karkin dostavio je prijedloge odbrane, među kojima je više vještačenja, kao i saobraćajno vještačenje. Odbrana je najavila i svjedočenje Armina Berberovića.

Tužiteljica se usprotivila provođenju vještačenja te jedino nije imala ništa protiv Berberovićevog svjedočenja.

Sudija Jasenko Ružić zatražio je od Karkina da precizira prijedlog, o kojem će se Vijeće izjasniti na narednom pretresu zakazanom za 3. juni ove godine.

Oštećeni portali na pekari

Jasmir Gromila, direktor firme u čijem je vlasništvu pekara „Bonjour“, u koju se Berberović automobilom zabio nakon udara u pješakinje, na pretresu je rekao da su u nesreći oštećena dva bočna portala na pekari te da su brzo zamijenjena. On je naveo da su odustali od svih imovinskopravnih zahtjeva, te da ne postavlja odštetni zahtjev.    

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()