Optužnica za izbornu prevaru: Unaprijed popunile 400 glasačkih listića!

Suvada Halilović i Emira Vakufac, predsjednica i član Biračkog odbora u Hozićima kod Novog Grada optužene za izbornu prevaru

29.12.2022. 15:14
  • Podijeli:
glasacki_listici_foto_AA (1)-1664704977583.webp Foto: AA

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv Suvade Halilović (68) i Emire Vakufac (52), članova Biračkog odbora u Hozićima, zbog izborne prevare počinjene tokom Opštih izbora u BiH gdje su unaprijed popunile 400 glasačkih listića.

Boris Grubešić, portparol Tužilaštva BiH kaže da su optužene 1. i 2. oktobra u Hozićima kod Novog Grada u prostorijama Društvenog doma, gdje se nalazilo biračko mjesto, kao predsjednik i član BO postupile protivno Izbornom zakonu u BiH.

"One se terete da nisu ispunile dužnosti povjerene im važećim propisima tokom izbornog procesa, te su po prethodnom dogovoru, prije početka izbornog procesa dana 1. oktobra u večernjim satima, neovlašteno popunile 400 glasačkih listića", rekao je Grubešić.

On kaže da je nezakonito popunjeno 100 glasačkih listića za Predsjedništvo BiH - srpski član, zatim 100 glasačkih listića za Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH, kao i 100 glasačkih listića za Narodnu skupštinu Republike Srpske. Nezakonito je popunjeno i ovjereno 100 glasačkih listića za predsjednika i potpredsjednika Republike Srpske.

"Navedeno krivično djelo počinjeno je kako bi se u konačnici izdejstvovali uspješniji rezultati na izborima za određene prijavljene kandidate, čija imena su zaokruživana na oduzetim listićima. U aktivnostima policijskih agencija, nezakonito popunjeni glasački listići, Zapisnik o radu biračkog odbora kao i štambilj biračkog mjesta sa ćiriličnim i latiničnim natpisom “Novi Grad 007B051” su na izborni dan 2.10.2022.godine izuzeti sa lica mjesta, dok je dio listića naknadno pronađen i oduzet", rekao je Grubešić.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()