Bivši direktor Agencije Vinko Jakić potrošio službenih 6.534,75 KM na parfeme i iPhone

Nakon manje od dva mjeseca, 7. marta, potrošio je više od 3.000 KM na parfeme, kupivši čak 16 komada

16.05.2024. 16:49
  • Podijeli:
iphone 25 pro tanjug-653f5ac1be090.webp Foto: Tanjug/Ap/Jeff Chiu

Vinko Jakić, nekadašnji direktor Federalne agencije za upravljanje oduzetom imovinom, nije štedio početkom 2023. godine.

„Avaz“ je došao do računa kupovine Jakića koji je u januaru prošle godine kupio mobilni telefon iPhone 14 Pro Max, koji je koštao 3.335 KM. Uz telefon, Jakić je kupio i punjač, uključujući onaj za automobil, ukupno potrošivši 3.500 KM.

Nakon manje od dva mjeseca, 7. marta, potrošio je više od 3.000 KM na parfeme, kupivši čak 16 komada. Nije poznato kome je Jakić poklanjao ove parfeme, kao ni za koga je bio namijenjen iPhone 14 Pro Max. Ukupno, na ove dvije kupovine potrošio je tačno 6.534,75 KM.

Dok je bio na čelu Federalne agencije za upravljanje oduzetom imovinom, uočene su brojne nepravilnosti. Jakić je smijenjen u avgustu 2023. godine, a revizorski izvještaji su dodatno ukazali na njegove propuste.

Posljednji revizorski izvještaj otkrio je da trajno oduzeti novac u iznosu od 2.471.649 KM, koji je bio deponiran na računu posebnih namjena pod upravom Agencije za upravljanje oduzetom imovinom, nije uplaćen na jedinstveni račun trezora kao prihod FBiH, čime je oštećen budžet Federacije.

Inače, Jakić je poznat i po tome što je lagao da ide u posjetu USKOK-u, dok je, zapravo, bio u privatnoj posjeti Zagrebu. Protiv Jakića je podnesena i prijava Tužilaštva KS zbog zloupotrebe budžetskog novca.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()