Afera "Borja": Direktori i privrednici oslobođeni krivice

Osnovni sud u Tesliću izrekao oslobođajuću presudu devetorici optuženih za zloupotrebe u javnim nabavkama

31.01.2023. 16:00
  • Podijeli:
sudija sudjenje.JPG Foto: UNA

Osnovni sud u Tesliću izrekao je oslobađajuću presudu nekadašnjem v.d. direktoru Šumskog gazdinstva "Borja" u Tesliću Slaviši Opačiću i njegovom tehničkom direktoru Slaviši Prodanoviću za zloupotrenu položaja, a sedmorici privrednika za zloupotrebe u javnim nabavkama zbog navodnih nezakonitosti u dodjeli posla vrijednog 1,8 miliona maraka.

Osim Opačića i Prodanovića, nepravosnažnom presudom, krivice su oslobođeni Božo Klječanin, Miro Božić, Dragan Klječanin, Milorad Blagojević, Đorđe Gajić, Milorad Đurić i Mićo Stanković.

"Tokom suđenja tužilaštvo nije dokazalo da su optuženi počinili krivična djela koja su im stavljena na teret", navodi se u presudi.

Prema optužnici Opačić i Prodanović su 13. januara 2021. godine u kancelarijama ŠG "Borja" zloupotrijebili položaj odgovornih lica tako što su pozvali privrednike na sastanak i na nedozvoljen način omogućili im da dogovaraju raspodjelu posla u 13 LOT-ova, usaglašavajući ponude i cijene.

Radilo se o dodjeli ugovora za pružanje usluga sječe i izrade šuma, transporta šumskih drvnih sortimenata od panja do stovarišta na šumskim kamionskim putevima, te usluge izgradnje novih i popravke postojećih traktorskih vlaka i izgradnje premosnica i rada na međustovarištu u šumskim odjelima. Ukupna vrijednost radova je procijenjena na 1.804.447 KM, bez PDV-a.

S druge strane privrednicima je na teret stavljeno da su se na nedozvoljen način dogovarali sa ostalim ponuđačima u namjeri da time utiču na donošenje odluke naručioca posla u bilo kojoj fazi postupka javne nabavke.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()