Selektor seksualno zlostavljao 13-godišnju košarkašicu, isplivali užasni detalji

Skandal u Španiji

18.12.2023. 12:51
  • Podijeli:
trener El Correo 23-6580320c763d4.webp Foto: El Coreo

Bivši selektor španske ženske košarkaške reprezentacije Jose Mario Lopez Villalibre optužen je za seksualno uznemiravanje 13-godišnjakinje, javljaju tamošnji mediji.

Lopez je godinama najpoznatija figura španske ženske košarke i trenutno radi kao generalni direktor Gernige, a zločin se desio 1998. godine te je zlostavljanje trajalo tri godine.

Početak je datiran za ljeto 1998. godine kada je tad 31-godišnji Lopez pozvao 13-godišnju djevojčicu da kod njega gleda jednu košarkašku utakmicu.

U to vrijeme to nije bila neobična praksa i španski mediji navode da je redovno pozivao svoje igračice da s njim zajedno gledaju košarkaške utakmice.

Djevojčica je sama otišla kod Lopeza koji ju je nakon nekog vremena počeo, prema njenom svjedočenju, neprimjereno dodirivati.
Trener je prema krivičnoj prijavi zastrašivao i kontrolisao djevojčicu, dok su njeni roditelji imali problema s alkoholom i uopšte nisu pratili šta se dešava s njom.

Užasni detalji slučaja koji su isplivali u javnost navode i da je Lopez djevojčici zabranjivao da nosi donji veš ispod odjeće te da je sjedio pored nje u autobusu i dodirivao je.

Djevojčica je odustala od košarke 2003. godine kada je otišla na fakultet, a Lopez je godinama bio i selektor mlade reprezentacije Španije s kojom ima pet evropskih zlata i dva svjetska srebra.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()