Nemojte jesti ovu hranu ako želite smanjiti rizik od opasnih bolesti

Uzrokuje brojne probleme

24.02.2024. 07:40
  • Podijeli:
jedenje, hrana, sendvič - shutterstock-65c2243d690b8.webp Foto: Shutterstock

Mnogo dosadašnja istraživanja pokazala su da hrana bogata rafiniranim šećerima negativno utječe na naše zdravlje i uzrokuje brojne probleme.

Naime, registrirana nutricionistica Kim Schweiger objašnjava da je rafinirani šećer loš za svaki dio našeg tijela i povezan je s mnogim hroničnim bolestima.

Rafinirani šećer nalazi se gotovo u svim namirnicama, od čokolade i čipsa do hljeba, žitarica pa sve do takozvanih zdravih pića kao što su popularni smoothieji.

Međutim, kako upozorava Schweiger, konzumiranje velikih količina šećera povećava rizik od dijabetesa tipa 2, srčanih problema, bolesti jetre, Alzheimerove bolesti, depresije, anksioznosti i određenih problema s kožom, uključujući akne i bore.

Dodaje kako prema smjernicama odrasli i tinejdžeri u tijelo ne bi trebali unositi više od 30 grama dodanog šećera dnevno, dok djeca od sedam do 10 godina smiju konzumirati najviše 24 grama.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()