Osim što su izvrsna poslastica, jagode obiluju brojnim hranjivim tvarima i štite ljudsko zdravlje.
Prve jagode nas već mame sa tržnica i pijaca i sigurno su većini omiljeno ljetno voće.
Ako ih volite u prilog tome ide i ovih 6 razloga zbog kojih biste ih trebali jesti što češće.
Jagode se uglavnom sastoje od vode i malo ugljikohidrata, a imaju i jako malo kalorija pa su odličan izbor i za one koji se bore s viškom kilograma. Imaju jako puno vitamina C i dobre su za jačanje imunološkog sistema, a sadrže i puno antioksidanata koji neutralizuju štetno djelovanje slobodnih radikala
Osim što su izvrsna poslastica, jagode obiluju brojnim hranjivim tvarima i štite ljudsko zdravlje.
S obzirom na to da su bogate vlaknima i C vitaminom, jagode smanjuju oksidativni stres u organizmu te tako smanjuju i rizik od raznih srčanih oboljenja i razvoja raka. Osim toga, odličan su izvor kalijuma koji je važan za zdravlje srca. Brojne su studije pokazale da redovno jedenje jagoda može smanjiti šanse za srčani udar.
Jagode su se našle na popisu top voća koje obiluje antioksidantima, a upravo bi to mogao biti ključni razlog zbog kojeg štite od nekih vrsta raka. Naime, upravo se antioksidanti bore protiv slobodnih radikala koji uzrokuju brojne zdravstvene probleme.
Vlakna su vrlo važna za dobro funkcionisanje probavnog sistema, a jagode su odličan izvor vlakana te pozitivno utiču na crijevnu floru. Osim toga, sadrže veliku količinu vode i kalijuma pa mogu spriječiti nadutost i druge probavne smetnje.
Jagode su odličan izvor vitamina C koji je od izuzetne važnosti za naš imunološki sistem, posebno tokom sezona raznih virusa. Možete ih ubaciti u jogurt, jesti ih za međuobrok ili pak od njih napraviti ukusnu voćnu salatu.
Ovo bobičasto voće finog je i slatkastog okusa pa može utažiti želju za slatkim, a sadrži jako malo kalorija. Upravo radi toga, jagode su odličan izbor za sve one koji pokušavaju smršati. S obzirom na to da ne sadrže puno proteina, dobro ih je kombinovati s namirnicama koje ih sadrže, poput jogurta ili sira.
Dobre su i za kožu
Vitamin C potiče proizvodnju kolagena koji je jako važan za elastičnost kože. Kako starimo, nivo kolagena opada pa konzumiranje namirnica s C vitaminom postaje još važnije želimo li održati zdravu i mladoliku kožu, piše Ljepota&Zdravlje.
NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.
Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.