Znate li kako pivo utječe na zdravlje crijeva?

Pivo, kao tradicionalno fermentirano piće, obiluje esencijalnim aminokiselinama, vitaminima, elementima u tragovima i bioaktivnim tvarima

18.09.2023. 21:33
  • Podijeli:
pivo pixabay-1668794623698.webp Foto: Pixabay

Pivo, omiljeno piće mnogih, ima dugu i bogatu historiju koja seže unatrag hiljadama godina.

No, osim što je zadovoljstvo za nepce, pivo je također predmet znatiželje naučnika. Neka istraživanja otkrila su zanimljive koristi piva za imunosni sistem i crijevni mikrobiom.

Pivo je jedno od najčešće konzumiranih pića te zauzima drugo mjesto nakon vode i čaja. U drevnim sumerskim i babilonskim kulturama bilo je prihvaćeno kao glavno i gotovo božansko piće. Tokom drevnih kineskih pogrebnih rituala i vladavine faraona pivo se dijelilo radnicima, a redovnici su ga proizvodili tokom srednjeg vijeka.

Danas, pivo privlači pozornost ne zbog svojih psihofarmakoloških ili društvenih karakteristika, već zbog svojih funkcionalnih aspekata. Istraživanja mikroorganizama, polifenola, dijetalnih vlakana i melanoidina koje pivo sadrži pokazuju kako zajedno djeluju s crijevnom mikrobiotom i potiču zdravlje na različite načine u tijelu.

Pivo, kao tradicionalno fermentirano piće, obiluje esencijalnim aminokiselinama, vitaminima, elementima u tragovima i bioaktivnim tvarima koje igraju ključnu ulogu u regulaciji mnogih fizioloških funkcija ljudskog tijela. Polifenoli prisutni u sladu i hmelju piva također su važni aktivni spojevi koji blagotvorno djeluju na crijevni mikrobiom, piše Vitamini.hr.

Prethodna istraživanja su se fokusirala na to kako ove bioaktivne tvari iz piva mogu pomoći u sprečavanju arterioskleroze i srčanih bolesti, za poboljšanje cirkulacije krvi, kao podrška imunosnoj funkciji za poticanje antioksidativnih i protuupalnih učinaka i za poticanje proizvodnje estrogena.

Proučavajući prethodna istraživanja na životinjama i ljudima, kineski naučnici su otkrili kako niska ili umjerena konzumacija piva, s alkoholom ili bez njega, podržava zdravu imunosnu funkciju.

Kada se pivo konzumira umjereno, primjećuje se da fenoli i druge hranjive tvari iz piva potiču razvoj korisnih bakterija u crijevima, izazivajući niz protuupalnih, antioksidativnih i imunomodulatornih učinaka.

Ovaj pregled istraživanja sugeriše da se poboljšanja u imunosnom sistemu mogu pripisati interakciji između polifenola piva, vlakana i etanola jer zajedno potiču razvoj crijevnog mikrobioma. Uprkos tome, potrebna su daljnja istraživanja kako bi se potvrdila moguća upotreba piva kao regulatora mikrobioma u budućnosti, zaključuje Vitamini.hr.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()