Šta se događa s vašim tijelom ako svakodnevno konzumirate crni biber

Sadrži važan spoj

22.03.2024. 07:00
  • Podijeli:
biber pixabay-65e1f3c4f1b6c.webp Foto: Pixabay

Jedan od najpoznatijih i najčešće korištenih začina u svijetu je biber, a osim što pojačava okus vaše hrane, on ima brojne prednosti za zdravlje vašeg organizma.

Jedna kašičica crnog bibera sadrži oko 24 kalorije, dva grama ugljikohidrata, jedan gram dijetalnih vlakana, 20 miligrama natrija, 31 gram kalija, četiri miligrama magnezija i 10 miligrama kalcija.
Također, crni biber sadrži značajan spoj koji se zove piperin. Prema studiji iz 2023. godine objavljenoj u časopisu Aging and Disease, ovaj prirodni alkaloid daje crnom biberu prepoznatljivi okus i ima važnu ulogu kada je riječ o zdravlju.

U kombinaciji s hranom bogatom antioksidansima, poput voća i povrća, crni biber može učinkovito pomoći u povećanju apsorpcije ovih korisnih spojeva. Studija iz 2019. pokazala je da piperin može povećati bioraspoloživost antioksidansa, čineći vaša jela ukusnijima i nutritivno bogatijim.

Nutricionistica Kelsey Kunik iz Graciously Nourisheda istakla je da piperin pomaže da se apsorbiraju antioksidansi poput beta karotena i kurkumina.

Prednosti piperina ne zaustavljaju se samo na povećanju apsorpcije hranjivih tvari. Također, može igrati ključnu ulogu u smanjenju upale u tijelu. Hronična upala povezana je s raznim zdravstvenim problemima kao što su artritis i bolesti srca.

Istraživanja sugerišu da protuupalna svojstva piperina mogu pomoći u smanjivanju upalnih stanja, iako su potrebna dodatna istraživanja kako bi se u potpunosti razumjele njegove potencijalne koristi.

Uključivanje crnog bibera u vašu ishranu moglo bi vam ponuditi neke pogodnosti za bolje funkcionisanje mozga. Prema studiji o starenju i bolestima, piperin koji se nalazi u crnom biberu mogao bi poboljšati vaše kognitivno zdravlje i vitalnost smanjujući rizik od neurodegenerativnih bolesti.

Tako uključivanje crnog bibera u ishranu, izvrstan je izbor za vaše cjelokupno zdravlje. Možete ga dodati u salate, supe i variva, a možete ga kombinirati i s drugim začinima.

Svakodnevno umjereno jedenje crnog bibera je sigurno i može dodati okus vašim obrocima bez štetnih učinaka. Međutim, pretjerano velike količine crnog bibera mogu iritirati sluznicu želuca ili uzrokovati probavne smetnje.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()