Šećer se također može pokvariti, evo kako prepoznati kada je došlo to vrijeme

Obratite pažnju

10.02.2024. 07:15
  • Podijeli:
Šećer (2)-641b171c183ae.webp Foto: Pixabay

Jeste li se ikada zapitali koliko dugo šećer može stajati u vašoj kuhinji, a da i dalje bude jestiv? Šećer nema rok trajanja, ali to ne znači da će ostati svjež zauvijek.

Granulirani bijeli šećer zaista ima neograničen rok trajanja, pogotovo ako se čuva na suhom i tamnom mjestu. Osim toga, šećer je učinkovit konzervans, a budući da dobro upija vlagu iz hrane, često je ključni sastojak kiseljenja.

Iako šećer možda nema rok valjanosti, može biti kontaminiran štetočinama, vlagom i drugim tvarima koje mogu utjecati na njegovu kvalitetu ili ga učiniti nesigurnim za upotrebu. Osim toga, šećer može apsorbirati mirise i okuse, prenosi Krstarica.

Mnoge organizacije za sigurnost hrane preporučuju bacanje vrećice šećera nakon dvije godine, ali ako ne primijetite nikakvu promjenu u okusu ili kvaliteti, stari šećer će biti jednako dobar kao i nova vrećica šećera.

 

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()