Kako da spriječite suze dok režete luk? Jedna namirnica može biti jednostavno rješenje

Savjet kuhara

10.06.2024. 12:44
  • Podijeli:
luk suze pixabay-6666d17151012.webp Foto: Pixabay

Rezanje luka može biti prilično neugodno iskustvo jer izaziva osjećaj peckanja i suze u očima, međutim, to možete spriječiti koristeći limunov sok.

Luk je aromatičan i neizostavan dio mnogih jela, ali često njegova priprema nije tako ugodna jer izaziva suze prilikom rezanja. I dok svi tvrde da imaju najbolji trik za smanjenje suza pri rezanju luka, kuhari se služe još jednom kuhinjskom namirnicom.

Naime, trik koji je podijelila turska kuharica Meliz Berg koju prepoznaju po nadimku Meliz Cooks na društvenim mrežama, a koji preporučuju i drugi profesionalni kuhari, jeste korištenje limuna.

Kako se može vidjeti na snimku pripreme jednog od njenih recepata za čorbu, Meliz prije rezanja luka limun prereže na pola i namaže dasku za rezanje limunovim sokom.
Enzim koji uzrokuje da aminokiseline u luku izazovu osjećaj peckanja dobro funkcionira na određenom pH rasponu. Kiselina poput limuna ili sirćeta će usporiti enzim koji dovodi do suza.

Usporavanje enzima luka koji izaziva suze ima još jednu prednost: održava aminokiselinu netaknutom koja daje luku njegovu sposobnost poboljšanja okusa u receptu.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()