Trikovi da sačuvate namirnice što duže

Jedna trula jabuka u košari s ostalim pokvarit će i ostale, zbog plina etilena koji ispušta, ali...

10.04.2023. 14:13
  • Podijeli:
krompir-pixsell-hrvoje-jelavic.jpg

Jedna trula jabuka u košari s ostalim pokvarit će i ostale, zbog plina etilena koji ispušta, no ako trulu jabuku prebacite u kutiju s krompirom, produžit će mu život, jer sprečava klijanje krompira.

To je tek jedan od trikova koje je dobro znati u kuhinji, da biste duže sačuvali namirnice i održali njihovu kvalitetu. Evo još nekih:

Sitne kolače ili fine kekse kojih ste napekli u velikim količinama za blagdane pohranite u plastičnu posudicu i držite u frižideru s komadićem hljeba koji će povući vlagu kad je kolačići počnu gubiti. Tako će duže ostati prhki i jestivi.

Povrće poput salate, krastavaca ili tikvica osušite i dobro obrišite krpom prije nego što ih pohranite u frižider, jer vlaga koju sadrži ubrzava kvarenje. Možete ih čuvati u foliji ili plastičnoj vrećici iz koje ste prethodno istisnuli zrak. Uvelu salatu možete spasiti ako je uronite u ledenu vodu, piše 24. sata.hr.

Paradajzu i gljivama više odgovaraju papirnate vrećice. Ako ste ih kupili u plastičnoj ambalaži, prebacite ih u papir, jer tako neće ispuštati tvari koje potiču kvarenje.

Celer ili brokula duže će zadržati svježinu ako se zamotaju u prozirnu foliju. Tako mogu stajati u frižideru i do dvije sedmice.

Luk će duže ostati svjež ako ga objesite u za to predviđenoj mrežici, a mladi luk možete oprati, osušiti i narezati. Ubacite ga u plastičnu bocu i stavite je u zamrzivač.

Umjesto u originalnoj ambalaži ili plastici zamotajte sir u papir za pečenje, a maslacem premažite odrezanu stranu - tako će puno duže trajati. Mekše sireve spremite u aluminijsku foliju, a brojni kuhari čuvaju ga u zatvorenim posudama s kockom šećera protiv plijesni.

Općenito, da biste spriječili bacanje hrane, namirnice koje treba brže potrošiti čuvajte na prednjem dijelu police ili na nivou očiju u frižideru.

Svježe začinsko bilje možete spremiti u led. Nasjeckajte ga i stavite u posudu za pravljenje kockica leda. Prelijte maslinovim uljem i zaledite pa iskoristite za kuhanje umaka, supa i variva.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()