Razjašnjavamo! Zašto neki ljudi dobiju trovanje hranom, a drugi ne

Kako spriječiti trovanje

22.06.2024. 08:40
  • Podijeli:
prejedanje, hrana, stomak, bol, pixabay, vafl-65701f730099a.webp Foto: Pixabay

Da li ste ikada doživjeli trovanje hranom, a da niko od ljudi koji su jeli isto što i vi nije dobio nikakve simptome? Ovo vas čak može natjerati da se zapitate da li ste zaista dobili trovanje ili je u pitanju nešto drugo.

Ali, ispostavlja se da je sasvim moguće da nekoliko ljudi može jesti istu hranu, a da samo jedna osoba dobije ove neželjene posljedice. Zašto se to dešava i kako se možete pobrinuti da to ne budete baš vi?

“Znam da nemam trovanje hranom jer sam ja jedini koji se razbolio,” je nešto što bi skoro svako pomislio ako, nakon obroka sa grupom ljudi u kojoj su svi jeli istu hranu, samo on osjeća klasične simptome trovanja (mučninu, povraćanje, dijareju i groznicu).

 

Međutim, ovo u većini slučajeva nije tačno, jer stručnjaci tvrde da je čest slučaj da se ne razboli cijela grupa nakon konzumiranja određene hrane.

Nije prijatno biti jedina osoba koja pati od trovanja hranom, ali, nažalost, to je uobičajena pojava, a postoji razlog zašto su neki ljudi više ili manje imuni na nedovoljno kuvano meso ili neoprano povrće.

Zašto neki ljudi dobiju trovanje hranom, a drugi ne


Ovi simptomi se uglavnom pripisuju hrani koja je kontaminirana virusom, bakterijom ili, rjeđe, parazitom, ali kako to da ste ih samo vi “zakačili”?

Jednostavno rečeno, vaše tijelo možda neće moći da se izbori sa trovanjem hranom. Svačiji organizam se razlikuje na mnogo načina, uključujući različitosti između imunih sistema i mikrobioma crijeva – dom triliona mikroorganizama koji mogu uticati na vaš probavni sistem i opšte zdravlje.

Kada je u pitanju trovanje hranom, ono potpuno narušava mikrobiom vašeg creva, zbog čega se možete osjećati bolesno. Ako vi i vaš prijatelj jedete istu nedovoljno kuvanu hranu, a on ima zdraviji mikrobiom, možda ćete poslije toga samo vi imati malo uznemireni stomak.

Kako spriječiti trovanje

Ako tijelo hranite zdravom hranom, vaš mikrobiom će napredovati. U suprotnom, mikrobiom vašeg crijeva možda neće moći da se bori protiv bakterija iz nedovoljno kuvane ili sirove hrane.

Glavne karakteristike neadekvatnog mikrobioma su nedostatak korisnih bakterija i mikrobnog diverziteta, kao i visoke koncentracije patogenih bakterija, što je značajan faktor rizika za česte napade trovanja hranom. Najbolje je da izbjegavate ishranu bogatu rafinisanim ugljenim hidratima, prerađenom hranom i šećerom, a da maksimalno povećate unos vlakana, voća i povrća.

Stručnjaci napominju još dve stvari koje mogu uticati na to da li se neko razboli ili ne: da li je pojeo dovoljno hrane da bi se zarazio, kao i šta je još jeo ili pio tog dana, prema “Hafington postu”.

Na primjer, konzumiranje alkohola prije hrane može dovesti do trovanja, jer je zdrav mikrobiom već oštećen.

Takođe, dobro je mudro birati namirnice koje ćete konzumirati – meso, živina i morski plodovi koji se služe sirovi ili nedovoljno kuvani su faktor rizika, kao i hrana kao što su jaja, mleko ili sirovo tijesto.

Još jedan razlog zbog kojeg biste mogli biti podložniji trovanju hranom je ako imate oslabljen imuni sistem ili manje rezerve za pokretanje imunološkog odgovora za borbu protiv patogenih bakterija u hrani. Zbog toga je kvalitetna ishrana ključna za proizvodnju dobrih bakterija, jer ukorijenjene zdrave bakterije podržavaju jedna drugu otežavaju novim i invazivnim bakterijama da se zadrže u organizmu.

 

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()