Sastojak koji sve mijenja: Recept za nikad bolji pasulj

Stari kuvari znaju tajnu

04.02.2023. 12:15
  • Podijeli:
Pasulj (1)-63d7c9e21f4c8.webp Foto: Pixabay

Ako tragate za hranom koja će vas napuniti energijom za cijeli dan, pasulj je prava namirnica za vas! On sadrži pravu kombinaciju ugljenih hidrata i proteina koji će vas satima držati sitim i punim energije. 

Takođe, pasulj sadrži i visok udio vlakana, što usporava otpuštanje energije u organizam.

Zbog vlakana i niza hranljivih sastojaka ovo jelo je izvor svih nutrijenata i savršeno balansiran obrok.

Pasulj je jedna od najpopularnijih supernamirnica na svijetu i to sa dobrim razlogom. Ovo povrće sadrži mnogobrojne važne materije, koje su ključne za ljudsko zdravlje i odlične u borbi protiv mnogih bolesti. Zaista je mnogo razloga da pasulj uključite u svoj jelovnik što češće.

Pasulj je bogat vlaknima koja snižavaju nivo holesterola i ubrzavaju probavne procese. U kombinaciji sa zdravom ishranom i vježbanjem, to može biti izuzetno korisno, pa ako želite da smršate, jedite pasulj barem nekoliko puta nedjeljno.

Sporo se vari pa je time pogodna za mršavljenje.

 

Sastojci:

 

  • 450 g pasulja (tetovac ili gradištanac)
  • 2 glavice crnog luka
  • 1 struk praziluka
  • 2 lovorova lista
  • 300 g suvog mesa (rebarca)
  • 1 kašičica crvene mljevene paprika
  • 1/2 kašičice mljevenog bibera
  • 1 kašika biljnog začina
  • 2 kašike brašna
  • 30 ml ulja
  • po ukusu soli
 
Priprema

Pasulj očistiti, oprati i potopiti ga u hladnu vodu uveče prije kuvanja. Ujutru staviti da se kuva, pustiti da provri, pa kuvati oko desetak minuta. Procijediti prvu vodu, pa pasulj naliti toplom vodom. Isjeckati sitnije 2 glavice crnog luka, pa dodati pasulju, kao i 2 lovorova lista.

Očistiti i naseći šargarepu, propržiti s lukom, pa dodati pasulju. Dodati suvo meso ili rebra. Kuvati oko sat i po do dva sata (u zavisnosti od vrste pasulja). Po potrebi dodati još vode, u zavisnosti koliko čorbast pasulj želite.

Kad je pasulj kuvan, napraviti zapršku. Zagrijati ulje u tiganju, dodati brašno, propržiti pazeći da ne zagori. Prohladiti, pa dodati mljevenu papriku.

Dobro promiješati i sipati u kuvani pasulj. Dodati biljni začin po ukus, biber i soli po ukusu. Kuvati još pet minuta i isključiti.
 

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()