Recept: Domaća goveđa supa

Najklasičniji proizvod kuhinja naših mama, baka, nana...

05.01.2023. 06:45
  • Podijeli:
goveđa_supa_instagram 1-63b5268ce39ca.webp Foto: Instagram

Najklasičniji proizvod kuhinje naših mama i baka, nana svakako je domaća goveđa supa. Malo je onih koji ne vežu neke uspomene uz nju, a svi moramo priznati - uvijek tako dobro prija, posebno na blagdane.

Najukusnije goveđe supe najčešće dolaze iz kuhinja naših mama i baka koje su savršeni recept za ovo naizgled jednostavno jelo barem neko vrijeme usavršavale. Goveđa supa obično se priprema kao dio tradicionalnog nedjeljnog ručka. Tajna dobre supe je u dugotrajnom kuhanju na laganoj vatri. Na taj će se način sastojci najbolje stopiti, supa će dobiti puninu okusa, ali i privlačnu, zlaćanu boju.

Što se tiče samog postupka pripreme, meso se preporučuje kratko isplahnuti u hladnoj vodi te odmah staviti kuhati također u hladnu vodu. Na svakih pola kilograma mesa treba dodati litru do litre i pol vode, što je dovoljno za 4-6 porcija supe. Nakon što voda zakipi, dodaje se korjenasto povrće izrezano na veće komade, poput celera, mrkve i peršina. Posebnu aromu može dati i pastrnjak, ali i stabljika i listovi ljupčaca – neobičnog začina koji već i samim mirisom podsjeća na najukusnije supe. Ako je meso masnije, može se dodati i jedan oguljeni krompir koji će pokupiti masnoću.

Sastojci: 1 kg govedine s kostima (ramstek, leđa) ili koljenica 3 srednje mrkve 1 paradaiz 2 režnja bijelog luka stabljike peršina i celera zeleni dio poriluka (prase) korijen celera, korijen korabice, luk list kelja, list kupusa 4-5 zrna bibera sol 

Priprema: 

Oprano meso stavite u mlaku vodu i čim voda zakipi, dodajte sol, očišćeno korjenasto povrće, nekoliko zrna bibera i luk, koji ste prethodno popekli u tavici. Nakon toga, dodajte list kupusa i kelja, grančicu celera i peršina pa poklopite. Kad supa ponovo zakipi, smanjite temperaturu pa lagano kuhajte oko 2 sata. Meso izvadite, supu procijedite pa u nju ukuhajte domaće rezance.

 

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()