Mnogo zdravija opcija
Brašno je najčešći sastojak koji koristimo da bi napravili zapršku ili zgusnuli jelo, ali ponekad uopšte nije potrebno da bi sos bio gušći.
Ako želite brzo zgusnuti sos, uvijek možete pomiješati kašiku gustina u dvije kašike vode ili bijelog vina, izmiješati i polako dodati umaku mješajući žicom za mućenje. Ali ako izbjegavate skrobno brašno, poslužiće i povrće, sjemenke i drugi dodaci.
U nastavku pogledajte šest načina na koje bez trunke brašna možete zgusnuti jelo.
Isplati se imati u zamrzivaču povrće za supu poput kuvanog celera, šargarepe i peršuna jer takođe spašava sos ili prerijetku supu.
Skuvani i izblendani pasulj ili grašak možete zamrznuti u plastičnim čašama ili posudama za led kako biste lako izmjerili potrebnu količinu bez čekanja da se odmrzne.
Gustinu daje i sjeckani krompir, pire od kuvanog pasulja ili leblebija iz konzerve, koje možete da odložite u špajz za takve slučajeve da vam budu pri ruci.
Supe, čorbe i sosove zgusnite dodavanjem bešamel sosa, prezli ili ovsene kaše. Pahuljice možete isjeckati i dodati po potrebi, ali možete koristiti i mekinje. Osim što će sačuvati prerijetki sos, obogatiće ga i zdravim vlaknima.
Gustini sosa doprinosi i prilog, pa umjesto testenine možete izabrati pirinač, ječam i proso, koji tokom kuvanja oslobađaju sluz i u kombinaciji sa sosom doprinose čvršćoj konzistenciji.
Ostavite sjemenke u malo vode deset minuta prije nego što ih dodate u jelo da nabubre. Ako želite da ubrzate proces, koristite toplu ili toplu vodu, piše Punkufer.
NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.
Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.