Najjednostavniji domaći džem od jagoda bez konzervansa: Smazaće se za jedno popodne

Jagode volimo svježe, u kolačima, sladoledu, smutijima i soku, ali obožavamo i džem od njih

16.04.2023. 11:07
  • Podijeli:
Džem od jagoda (1)-6433fa864c43c.webp Foto: Pixabay

Ovo mirisno voće je jednostavno neodoljivo u svim varijantama.

Ima li išta slađe od parčeta hleba sa džemom? Ili, još bolje, palačinki nafilovanih džemom od jagoda. Sigurni smo da se slažete sa nama da je to kombinacija koja je dobrodošla u bilo koje doba dana.

Naravno, nije svejedno koji džem je u pitanju - nama je uvijek nekakao draži onaj domaći u odnosu na kupovni, i radujemo se kada se u domu nađe pokoja pažljivo upakovana tegla.

Kako je sezona jagoda u jeku, pred vama je, sasvim prirodno, prijedlog da sami napravite džem, i to po receptu koji vam neće oduzeti previše vremena, ali i zbog kog ćete sigurno dobiti titulu najboljih modernih domaćica.  

Sastojci (za 500 g džema): 

- 1 kg očišćenih jagoda

- 500 g šećera

- Sok od jednog limuna

Priprema:

Nakon što očistite jagode od peteljki, presijecite ih na pola, pa stavite u široku šerpu i to za koju znate da joj dno ne zagorijeva. 

Zatim pospite jagode šećerom, i ostavite da odstoje tako 30 minuta kako bi pustile sok. Čak možete ovo sve da uradite i uveče, pa ostavite jagode da odstoje preko noći - što duže to bolje.

Sada prelazite na proces kuvanja. Jagode blago izgnječite, pa uključite ringlu na najjače, sve dok smjesa ne proključa. Onda smanjite na umjerenu temperaturu, i ostavite džem da se krčka oko sat vremena. 

Bitna napomena - smjesa sve vreme pjeni, i potrebno je da tu pjenu u konitnuitetu sklanjate pomoću kašike. Zapravo, kada prestane da pjeni, to znači da je vaš džem gotov. 

Skinite sa ringle, pa dodajte sok od limuna i blago sve promiješajte.

Sada prelazite na punjenje tegli. Tegle treba prethodno da zagrijete u rerni na 100 stepeni, pa da još vruć džem sipate u njih. Zatvorite ih, okrenete za čas naopako kako bi se napravio vakum, i ostavite da se ohlade. 

Kada su se potpuno ohladile, stavite ih na hladnije i mračno mjesto, gdje ih čuvate. Naravno, jednu odmah otvorite i uživajte u ukusima svog domaćeg džema od jagoda.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()