Teatar fest: Predstava koja kroz muziku priča tekst

"Oslobođenost žena u zatvoru, jasno pokazuje da te žene više nisu samo figure, već one postanu oslobođene", kaže autorica muzike

10.06.2023. 22:42
  • Podijeli:
teatar fest_aleksija_una-6484be5c9c874.webp Foto: Una

Predstava "Uspavanka za Aleksiju Rajčić", odigrana je večeras na u okviru Teatar Festa u Banjaluci. Upravo je ova predstava izabrana za najbolju predstavu 68.po redu Sterijinog pozorja, u režiji Juga Đorđevića i koprodukciji Narodnog pozorišta u Beogradu, Fondacije " Novi Sad - Evropska prestonica kulture" i Pozorja.

Jug Đorđević, režiser kazao je da, kada je prvi put pročitao ovaj komad, odah je poželio da ga radi, ali da nije znao kako.

"Prva stvar mi je bila jasna, a to je da to bude ritam. Pozvao sam Nevenu Glušicu koja će da prati partituru dramsku. Bilo je važno da to nasilje ne bude rekonstrukcija, vec u moralnu smislu. Ja sam tražio da nikad nemamo direktno nasilje, bile su važne  poruke da se junakinja oslobađa straha", kazao je Đorđević.

Nevena Glušica, koja je radila muziku za ovu predstavu kazala je da ovdje muzika priča tekst, tako da, kako je kazala, nije previše razmišljala o muško-ženskom horu, već o žanru.

"Oslobođenost žena u zatvoru, jasno pokazuje da te žene više nisu samo figure, već one postanu oslobođene", ističe Glušica.

Vanja Ejdus , koja igra  Aleksiju ističe da je tema odrađena na novi način a ne dokumentaristički.

"Forma je zanimljiva i ironija i humor, prepletenost sa dubokom tragedijom. Ono što je novo, je to što radimo sa pjevačima.  Muzika je moj glavni partner u ovoj predstavi", kazala je ona.

Novak Radulović, koji u predstavi igra oca i muža ističe da mu je jako interesantna ta saradnja sa muzičarima.

"Mi smo pokušali da jurimo neku vrstu autentičnosti. Jako je teško bilo da se uhvatite za neki lik i tražite rješenje. Jako je nezgodno sa ovakvim temama, ali vrlo često se plasiraju neki narativi, a kroz narativ je jako teško da te neko čuje.Mi smo pokušali da ispričamo priču koja treba da se čuje".

Iva Milanović, koja igra smrt kaže da  je svaka žena je primirisala verbalnu i fizičku vrstu nasilja i da ne možemo da se ne poistovjetimo sa tim.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()