Na Teatar fest stiže i predstava kreirana po pjesmama Šabana Šaulića

Teške teme, a opet lagodne za gledanje; upakovane u formu koja je za gledaoce prijemčivija i lakša, a opet, itekako, snažna

19.04.2023. 21:10
  • Podijeli:

Šta se to skriva između snoviđenja i realnosti? Vječno je pitanje, ali i slogan ovogodišnjeg Teatar festa, u okviru kojeg će se odigrati pet predstava, koje potpisuju značajna rediteljska imena.

„Pokojnik“ Narodno pozorište Podgorica i Centar za kulturu Tivat,

„Moj sin samo malo sporije hoda“ Sarajevski ratni teatar (SARTR)

„San o zavičaju“ Narodno pozorište Niš

„Rolerkoster“ Atelje 212

„Uspavanka za Aleksiju Rajčić“ Narodno pozorište u Beogradu

"Kompletan naš život, kroz ove predstave o kojima govorimo, prelazi u neku viziju, u neki san, u nešto što mi zamišljamo da bi trebalo biti, što ne mora da znači da je dobro”, ističe glumica i selektorka ovogodišnjeg izdanja festivala, Slađana Zrnić.

Festival, kako je najavljeno, počinje, traje i završava muzikom, što govori da reditelji imaju potrebu da se izraze na nekonvencionalan način. I dok početak, bar za sada, ostaje iznenađenje, kraj, u čast nagrađenih, je poznat - opera "Deca", Narodnog pozorišta u Beogradu.

"To je nešto što je jako neobično, zato što je to roman, javnosti širom poznat. Svi znamo ko je Milena Marković”, priča Zrnićeva.

Iako je prvobitno bilo planirano da se, uz ovu, u čast nagrađenih, na sceni digra još šest predstava, iz Narodnog pozorišta poručuju da su im, na tom putu, prepreka bila finansijska sredstva.

I zato će se, kažu, potruditi da istinski ljubitelji pozorišta, ne naiđu na istu prepreku.

"Trudićemo se da zadržimo nižu cijenu ulaznice, koliko god možemo", poručila je v.d. direktora Narodnog pozorišta Republike Srpske, Dijana Grbić.

Teške teme, a opet lagodne za gledanje; upakovane u formu koja je za gledaoce prijemčivija i lakša, a opet, i te kako, snažna. To je ono što će u danima teatra, živjeti, disati i odzvanjati na daskama koje život znače. A, u trenucima između snoviđenja i realnosti, publika će živjeti i jedan "San o zavičaju", kreiran po ideji pjesama, ni manje ni više, nego Šabana Šaulića.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()