Za otkup zdravih svinja 4 miliona maraka

Od ovog broja dva miliona je obezbijedila Vlada Republike Srpske, a dva miliona otkupljivači odnosno prerađivači mesa

25.08.2023. 14:40
  • Podijeli:
Svinje_farma svinja_Foto UNA-64bfffb90b8a6.webp Foto: UNA

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske obavještava korisnike da je proizvođačima svinja danas isplaćeno dodatnih 1.666.833 KM za sanaciju štete uzrokovanu afričkom kugom svinja kroz otkup zdravih svinja na zaraženom i ugroženom području.

Sredstva su isplaćena po osnovu Zaključka Kompenzacionog Fonda, i nastavak su isplate sredstava u ukupnom iznosu od 4 miliona KM, koja su, sa današnjom uplatom, ukupno isplaćena proizvođačima svinja za otkup zdravih svinja sa ugroženog i zaraženog područja.

Od ovog broja dva miliona je obezbijedila Vlada Republike Srpske, a dva miliona otkupljivači odnosno prerađivači mesa.

Na ovaj način otkupljeno je oko 7500 zdravih svinja sa područja ugroženog afričkom svinjskom kugom, čime je u značajnoj mjeri spašen stočni fond.

Time je mjera otkupa zdravih svinja koju je planiralo Ministarstvo u potpunosti realizovana.

Podsjetimo, da je Vlada Republike Srpske, putem Kompenzacionog fonda, ranije odobrila i isplatila tri miliona KM proizvođačima svinja za štetu nastalu eutanazijom svinja, što do sada ukupno čini sedam miliona maraka po osnovu otkupa zdravog mesa i po osnovu eutanazije svinja.
 

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()