Scholz i Tusk u Varšavi pokušavaju ojačati saradnju Njemačke i Poljske

Čelnici će učestvovati u međuvladinim konsultacijama s kabinetima dvije zemlje, što je prvi takav sastanak od 2018. godine

02.07.2024. 16:49
  • Podijeli:
olaf šolc, 1 jun 2024 - profimedia-665c6ed4667e3.webp Foto: Profimedia

Njemački kancelar Olaf Scholz i poljski premijer Donald Tusk sastaju se u utorak u Varšavi, dok zemlje s teškom zajedničkom historijom nastoje osnažiti saradnju suočene sa sigurnosnim izazovima i političkim turbulencijama u Evropi.

Čelnici će učestvovati u međuvladinim konsultacijama s kabinetima dvije zemlje, što je prvi takav sastanak od 2018.

Odnosi između dvije zemlje otoplili su se otkako je Tuskova proevropska koalicija došla na vlast u decembru, čime je okončana osam godina nacionalističke vladavine u Poljskoj tokom koje je vlada stranke Pravo i pravde (PiS) redovno prikazivala Njemačku kao neprijateljsku silu.

Sastanak se održava u trenutku kada se dvije zemlje suočavaju sa sigurnosnim izazovima povezanim s ratom u Ukrajini i turbulentnim geopolitičkim okruženjem, gdje je krajnja desnica pobijedila u prvom krugu parlamentarnih izbora u Francuskoj, a evropski čelnici se pripremaju za mogućnost povratka Donalda Trumpa na položaj američkog predsjednika.

Zamjenik poljskog ministra vanjskih poslova Marek Prawda kazao je za Reuters da je sastanak "otvaranje razgovora u duhu brige za budućnost".

"Pošto imamo geopolitički zaokret u svijetu, EU više nije tvornica pravila nego postaje zajednica sudbine, i na tu promjenu moramo odgovoriti barem nekom politikom povećanja vojnih sposobnosti", kazao je.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()