Netanyahu šalje delegaciju na pregovore: Da li bi moglo doći do prekida vatre?

Prema izvještajima, Netanyahu je svojim pregovaračima naglasio “da će se rat završiti tek nakon što postigne sve svoje ciljeve, a ne ni trenutak ranije“

04.07.2024. 18:26
  • Podijeli:
benjamin netanijahu reuters (3)-6662b2eaa9c91.webp Foto: Reuters

Premijer Benjamin Netanyahu je poslao delegaciju koja će učestvovati u pregovorima za oslobađanje zarobljenike u zamjenu za sporazum o prekidu vatre, rekao je izraelski zvaničnik, a prenose Reuters i Associated Press. Nejasno je gdje će se pregovori održati.

Prema izvještajima, Netanyahu je svojim pregovaračima naglasio “da će se rat završiti tek nakon što postigne sve svoje ciljeve, a ne ni trenutak ranije“.

Kako navodi Al Jazeera, premijer je više puta rekao da ti ciljevi uključuju potpuni poraz Hamasa, što je nedvojbeno u suprotnosti sa bilo kakvim potezom ka prekidu vatre.

Međutim, Netanyahuov ured sinoć je objavio da je Izrael primio najnoviji odgovor Hamasa na prijedlog o prekidu vatre o kojem se pregovara, dodajući da će ga proučiti.

Gadi Eisenkot, bivši član izraelskog sada raspuštenog ratnog kabineta, rekao je za lokalne novine Walla da je dogovor o prekidu vatre i povratku izraelskih zarobljenika u Pojasu Gaze “bliži nego ikada prije“.

Međutim, podcrtao je: “Teško mi je zamisliti (izraelskog premijera) Netanyahua kako se uzdiže na nivo strateškog vodstva i donosi vrlo tešku odluku da zaustavi rat”.

“Teško mi je zamisliti kako Netanyahu prihvata dogovor i govori (deničarskim ministrima) Smotrichu i Ben-Gviru da je to prava stvar… Netanyahu se suočava sa strateškom dilemom, ili povratak kidnapovanih ili opstanak njegove vlade”, rekao je, dodajući da premijer, po njegovom mišljenju, više nije u stanju da s luži najboljim interesima Izraela.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()