Nizozemska uskoro isporučuje Ukrajini prvi od 24 obećana F-16 borbena aviona

Odobrene sve potrebne dozvole

02.07.2024. 16:00
  • Podijeli:
F16 reuters-6683e234ae998.webp Foto: Reuters

Nizozemska će Ukrajini uskoro isporučiti prvi od 24 obećana borbena aviona F-16, saopćila je u ponedeljak nizozemska vlada.

Potrebne dozvole za isporuku aviona Ukrajini su odobrene, navela je ministrica odbrane Kajsa Ollongren u pismu parlamentu uoči tranzicije vlade u utorak, a u jeku višemjesečne izgradnje koalicije nakon izbora održanih prošle godine.

Ona je odbila da precizira koliko će aviona biti u prvom kontingentu i kada će stići u Ukrajinu, iz sigurnosnih razloga.

Nizozemska je jedna od pokretačkih snaga međunarodne koalicije za snabdijevanje Ukrajine avionima F-16 kako bi ojačala svoju zračnu odbranu protiv Rusije.

Niozemska vlada ranije je isporučila F-16 postrojenju za obuku u Rumuniji, gdje se ukrajinski piloti i terensko osoblje uče da upravljaju i održavaju avione u borbi.

Ollongren je u aprilu kazala kako očekuje da će obećane isporuke Danske, Nizozemske i Sjedinjenih Država početi stizati u roku od nekoliko mjeseci, prenosi Reuters.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()