Meteorolog UNE Mersad Sijarić: "Organizam je u konstantnoj komunikaciji sa vremenskim (ne)prilikama"

"Promjena zračnog pritiska utiče na promjenu krvnog pritiska", kaže Sijarić

04.11.2022. 14:51
  • Podijeli:
vrijeme_jesen_anadolija-1666674139323.webp Foto: Anadolija

Dosta građana BiH ovih dana osjeća posljedice izuzetno visokih temperatura za ovo doba godine, koje su iznenada pale, te sada umjesto sunčanih dana imamo smog, zagađen vazduh, kišu i hladno vrijeme.

Meteorolog UNE Mersad Sijarić, kazao je da promjena vremena itekako utiče, ne samo na raspoloženja, nego i na zdravlje ljudi jer je naš organizam u konstantnoj komunikaciji sa vremenskim prilikama oko nas. 

"Recimo promjena zračnog pritiska utiče na promjenu krvnog pritiska – pa kada je nizak atmosferski pritisak, što obično znači oblačno i kišno vrijeme, količina kisika u mozgu postane niža. Zbog toga nam se češće spava kada je kišno vrijeme. Iz istog tog razloga se na vrhovima planina moraju nositi maske sa kisikom. Tada automatski, organizam počne da širi krvne sudove kako bi poslao što je više kisika moguće mozgu. To onda povišava krvni pritisak, pogotovo prema mozgu, zbog čega često nastanu glavobolje", objašnjava Sijarić.

On navodi da kada su promjene vremena postepene, tijelo ima vremena da se navikne na novi atmosferski režim. 

"Međutim kada dođe do nagle promjene vremena, u roku od dan ili dva, i tijelo mora naglo da reaguje što je naravno veće opterećenje za naš organizam. Zavisno od osobe do osobe, to opterećenje se manifestuje na različite načine. Neko će dobiti glavobolju, neko reumatske bolove, ali sve potiče od toga da se tijelo pokušava da navikne na okolnu temperaturu, pritisak, vlagu itd.", kaže Sijarić.

Dodaje da ćemo se na trenutnu promjenu vremena navikavati do nedjelje, ali odmah početkom naredne sedmice pritisak će početi da raste, vrijeme će ponovo postati stabilnije i sa više sunčanih sati. 

"Više sunčanih sati znači više vitamina D, što doprinosi boljem raspoloženju – tako da ako osjetite promjenu raspoloženja nabolje početkom iduće sedmice, znat ćete zašto", zaključuje meteorolog Sijarić.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()