Uložili su 400 miliona KM. A koliko će zaraditi?

Najveća poslijeratna investicija u Bosni i Hercegovini

07.03.2024. 11:02
  • Podijeli:
rudnik vares una-65e74a76bde8e.webp Foto: UNA

U Varešu je jučer označen početak rada rudnika Rupice kompanije Adriatic Metals BiH, što je najveća poslijeratna investicija u Bosni i Hercegovini. Ceremoniji održanoj tim povodom prisustvovali su brojni bh. i međunarodni zvaničnici.

Rudnik olova, cinka i srebra izgrađen je od strane lokalnih radnika, dobavljača i posluje u skladu s najvišim ESG standardima. Vlasnik kompanije Adriatic Metals BH je firma Adriatic Metals Holdings BiH Limited sa sjedištem u Londonu.

Premijer Nermin Nikšić rekao je jučer na otvaranju da je BiH dobila najsavremeniji rudnik u Evropi i jedan od najboljih u svijetu.

– Današnji dan će ostati zabilježen u istoriji kao početak rada jedne od najvećih investicija u BiH od sticanja nezavisnosti. Izvedbom ovog Projekta, pokazali smo svijetu da je naša zemlja dobar domaćin i dostojna velikih investicija i projekata – rekao je Nikšić.

Kako je ranije rečeno iz kompanije, u projekt je dosad uloženo oko 400 miliona KM.

No, zanimljiva je i informacija koliko novca će sam investitor zaraditi. Naime, prema procjenama iz dokumenata ove kompanije, ukupna zarada, dakle dobit nakon poreza, iznosit će milijardu i 62 miliona dolara, piše BiznisInfo.ba.

Riječ je, dakle, o nešto manje od 2 milijarde maraka koliko će dobiti dioničari ove kompanije.

Naravno, s obzirom da se cijene ruda stalno mijenjaju, ovaj iznos može biti manji ili veći. Osim toga, pitanje je da li će biti otkrivana i otvarana i nova nalazišta, što bi dodatno uvećalo vrijednost projekta.

Novac će im početi pristizati već od ove godine. Iskopavanja će se vršiti 15-ak godina, ali će najveći dio zarade doći u narednih 5 godina. Prosječna godišnja stopa povrata na kapital je 134 posto.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()