U Sarajevu počela Bh. Povorka ponosa

Pod sloganom “Volim da se ne bojim”

22.06.2024. 17:44
  • Podijeli:
povorka ponosa sarajevo una (2)-6676ee6e689ec.webp Foto: UNA

Učesnici pete po redu BH Povorke ponosa okupili su se ispred Historijskog muzeja u Sarajevu odakle su poslali brojne poruke, prije svega one koje se odnose na slobodu da svako voli onog koga želi, da njihova ljubav nije grijeh, ali su poseban fokus stavili na nasilje i osudili svaku njegovu vrstu.

Ove godine je fokus na svim vrstama nasilja, a kako je navela, svake godine pred okupljanje na BH Povorci ponosa suočavaju se sa verbalnim prijetnjama i uvredama u online sferi.

Jake policijske snage se brinu da i ovogodišnja Bh. povorka ponosa prođe bez incidenata. Na terenu je prisutan veliki broj policijskih službenika i vozila.

Inače, ova je peta po redu Povorka ponosa pod sloganom “Volim da se ne bojim”. Okupljanje učesnika ispred Historijskog muzeja već je počelo, a oni će se od ovog mjesta kretati sve do trga Susan Sontag ispred Narodnog pozorišta. Očekuje se 2.000 do 3.000 učesnika.

U 16:00 sati su kapije otvorene i očekuje se veliki broj ljudi. Pripadnici LGBTIQ+ su istakli da im je to veoma bitno i fokus im je na strahu koji osjećaju u našoj državi i zato im je moto ovogodišnjeg okupljanja “Volim da se ne bojim”. Prema Ustavu BiH je dozvoljeno okupljanje svim grupama koje to žele.

Također su prisutni donijeli i veliki broj transparenata sa porukama “Naša ljubav nije grijeh”, “Želimo okupljanje bez policijske izolacije”, “Oslobodimo institucije od homofobije”, “Glas protiv fašizma” i mnoge druge.

Kako je ranije najavljeno, šetnja pripadnika LGBTIQ+ zajednice, aktivista i građana počinje u 18:00 sati i planirana je sljedećom rutom: Pozornica kod Historijskog muzeja – Zmaja od Bosne – Hiseta – Obala Kulina bana – Kulovića – Trg Susan Sontag.

 

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()