Zbog ekonomskih odnosa: Borelj naglasio da je narušeno povjerenje između EU i Kine

Prema njegovim riječima, trgovinska neuravnoteženost između bloka i Kine "nije samo u kvantitetu već i u kvalitetu"

13.10.2023. 11:45
  • Podijeli:
Žozep Borelj tanjug ap Virginia Mayo-649d82394b772.webp Foto: Tanjug/Ap/Virginia Mayo

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbjednost Žozep Borelj upozorio je danas da je narušeno povjerenje između evropskog bloka i Kine i za to je okrivio trgovinsku neravnotežu sa kojom se suočavaju evropske kompanije.

"Povjerenje je suština svakog ljudskog odnosa i zajedničko povjerenje je narušeno. Moramo da radimo na obnovi tog povjerenja jer se neće samo nekim čudom vratiti", naglasio je Borelj u obraćanju prisutnima u na Univerzitetu u Pekingu.

Prema njegovim riječima, trgovinska neuravnoteženost između bloka i Kine "nije samo u kvantitetu već i u kvalitetu", prenio je AFP.

Borelj je istakao da ta neuravnoteženost utiče na sektore u kojima Evropa ima prednost i da problem nije samo u jednostavnoj razlici u proizvodnji.

On smatra da su uzrok te neuravnoteženosti neprestane poteškoće sa kojim se suočavaju evropske kompanije koje teže da pristupe kineskom tržištu.

Boreljova posjeta Kini, koja je od početka godine odgađana dva puta i očekuje se da će trajati do sutra, počela je njegovim jučerašnjim dolaskom u Šangaj, gdje se sastao sa predstavnicima evropskih kompanija, sa kojima je razgovarao o ekonomskim i poslovnim izazovima.

Šef evropske diplomatije sastaće se tokom dana sa kineskim ministrom spoljnih poslova Vang Jiem.

Portparol kineskog Ministarstva spoljnih poslova Vang Venbin rekao je novinarima da "Kina pozdravlja Boreljovu posjetu" i da će njegov dolazak donijeti novi zamah u naporima dvije strane da se izbore sa izazovima i održe svjetski mir i stabilnost.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()