Zabrinjavajući podaci: U Izraelu raseljeno više od pola miliona ljudi, a u Gazi više od milion

Sjedinjene Američke Države i Izrael složili su se razraditi načine za dopuštanje međunarodne pomoći u blokirani pojas Gaze, rekao je rano u utorak američki sekretar Antony Blinken

17.10.2023. 07:22
  • Podijeli:
Tan2023-10-1404311627_9 evakuacija palestina izrael AP PhotoHatem Moussa (1)-652a7c73a8e86.webp Foto: Tanjug/AP Photo/Hatem Moussa

Izraelska vojska saopćila je da je oko pola miliona Izraelaca raseljeno otkako je Hamas pokrenuo napad na Izrael prošle subote.

"Sve zajednice oko Pojasa Gaze su evakuirane u skladu s vladinim direktivama. Ne želimo civile u blizini borbene zone", rekao je Jonathan Conricus, glasnogovornik IDF-a.

Pola miliona raseljenih Izraelaca također uključuje zajednice oko sjeverne granice zemlje s Libanom, dok rastu napetosti s drugom militantnom skupinom, Hezbollahom. U raketnim napadima Hezbollaha tokom vikenda ubijeni su izraelski civil i vojnik.

Nasuprot tome, više od milion ljudi raseljeno je unutar Gaze, koja je jedno od najgušće naseljenih područja na svijetu.

Razgovori o humanitarnom koridoru koji bi omogućio ulazak pomoći i izlazak ljudima unutar Gaze opetovano su prekidani.

"Govorimo o značajnoj humanitarnoj situaciji u Izraelu", rekao je Conricus. No, priznao je da je "situacija u Gazi gora i da on "ne bi želio zamijeniti mjesta ni na sekundu".

Sjedinjene Američke Države i Izrael složili su se razraditi načine za dopuštanje međunarodne pomoći u blokirani pojas Gaze, rekao je rano u utorak američki sekretar Antony Blinken.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()