Vojni pas snimio poziv upomoć taoca kojeg su ubili izraelski vojnici u Gazi

Psa su ubili „hamasovci“, a njih su potom ubili vojnici iz Brigade Golani, što je omogućilo trojici Izraelaca Alonu Šamrizu, Jotamu Haimu i Samaru Talalki da pobjegnu iz zatočeništva

20.12.2023. 21:18
  • Podijeli:
Izrael Gaza Hamas Tunel Vojska-657f214f35856.webp Foto: AP

Jedan izraelski vojni pas snimio je kamerom koju je nosio na tijelu, poziv upomoć jednog od tri odbjegla taoca u Gazi, koje su potom, pet dana kasnije, 15 decembra, greškom ubili izraelski vojnici, pokazali su dodatni detalji iz istrage.

To se smatra najnovijim pokazateljem koliko daleko su taoci išli ne bi li skrenuli pažnju na svoj identitet izraelskim vojnicima prije nego što si ih oni ubili vjerujući da se radi o Palestincima.

Sudeći po istrazi 10. decembra je izviđačka jedinica Brigade Golani naišla na grupu operativaca Hamasa koji su otvorili vatru iz jedne zgrade.

Tokom pucnjave pas iz jedinice Okec je poslat u zgradu, za koju se kasnije ispostavilo da su u njoj držani taoci.

Psa su ubili „hamasovci“, a njih su potom ubili vojnici iz Brigade Golani, što je omogućilo trojici Izraelaca Alonu Šamrizu, Jotamu Haimu i Samaru Talalki da pobjegnu iz zatočeništva.

Tokom tog sukoba kamera postavljena na grudi ili leđa psa (kako se pretpostavlja, jer nije precizirano) snimila je glas taoca, očito Šamriza, koji je vikao „upomoć“.

Pet dana kasnije ta tri taoca su pokušala da priđu izraelskim vojnicima, noseći bijelu zastavu i goli do pojasa, kako bi se vidjelo da nisu naoružani, a vojnici su na njih pucali i ubili ih.

Odbjegli taoci su još ranije ostavili poruke ispisane na tkanini ostacima hrane „SOS“ i „3 taoca, upomoć“ na hebrejskom jeziku na drugoj zgradi, ali su vojnici povjerovali da su tamo podmetnute bombe i da Hamas pokušava ih navede da uđu.

Osim toga vojnici koji su pucali nisu znali za te poruke, a koje su nagovještavale da su taoci možda u blizini, jer ih o tome nije obavijestila prethodnica.

Taoci se ne vide na snimku. Kamera na psu je pregledana tek 18. decembra kada je pronađeno njegovo tijelo, prenijeli su izraelski mediji.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()