Vlasti u pripravnosti: Zabilježeno curenje radioaktivnog otpada u blizini stambenih blokova

Upozorenje je izdato nakon što su tokom periodične provjere radnici laboratorije za radioaktivni otpad ustanovili veći nivo radioaktivnosti u drugom dijelu prostorije.

22.02.2024. 17:00
  • Podijeli:
radioaktivni_Shutterstock 1-6412dadc789cb.webp Foto: Shutterstock

Vlasti u Temišvaru su u pripravnosti nakon što je otkriveno da u dvorištu javne ustanove curi radioaktivni materijal.

Ova ustanova nalazi se u blizini stambenih blokova i porodilišta.

Upozorenje je izdato nakon što su tokom periodične provjere radnici laboratorije za radioaktivni otpad ustanovili veći nivo radioaktivnosti u drugom dijelu prostorije.

Riječ je o vrijednostima 30 puta većim od onih koje se u tom području smatraju normalnim, ali mnogo nižoj od one kojoj smo izloženi kada se radi istraživanje kompjuterskim topografom.

Vlasti iz Bukurešta skenirale su cijelu oblast. Do curenja je došlo na institutu za radijacijonu higijenu. Ovo područje je odmah izolovano i trenutno se vrši monitoring kako bi se utvrdilo da li je nivo radijacije iznad dozvoljenih granica.

U ovom trenutku ne postoji rizik po stanovništvo.

Vlasti će sprovesti detaljnu istragu kako bi utvrdili kako je došlo do curenja radioaktivne supstance.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()