Važne promjene na njemačkim auto-putevima

Vozači ličnih automobila i lakših vozila koriste auto-puteve besplatno

03.07.2024. 11:20
  • Podijeli:
njemačka_oružje_anadolija3.jpg Foto: Anadolija

Njemačka je proširila sistem plaćanja na auto-putevima od 1. jula 2024. Nova grupa vozila uključena je u plaćanje naknade. To je važna informacija, posebno zbog novčane kazne koja dostiže više od 240 evra.

Vozači ličnih automobila i lakših vozila koriste auto-puteve besplatno. U slučaju kamiona, plaćanje je obaveza i sada se taj program širi, piše "HAK Revija".

Do sada su samo vozila s težinom od 7.5 tona ili više morala plaćati prolazak njemačkim auto-putevima. Lakši automobili vozili su se besplatno. Prag za plaćanje smanjio se 1. jula 2024. godine. Pokrivaće vozila s masom većom od 3.5 tone.

Veća masa nije karakteristična samo za kamione. Takva se vrijednost može primjenjivati i na, na primjer, velike kombije ili SUV-ove uvezene iz Amerike, kao i kampere ili teža električna vozila. Nova grupa vozača počeće plaćati na auto-putevima, ali je istovremeno Njemačka smanjila putarine za korištenje saveznih brzih cesta.

Vozila s masom od 3.5 do 7.5 tona plaćaće:

- Evro 6 standard plaćaće 15.1 centi po kilometru,

- Evro 5 standard (EEV 1 klasa) plaćaće 18.9 centi po kilometru,

- Evro 4 standard plaćaće 20.1 centi po kilometru,

- Evro 3 standard plaćaće 22.5 centi po kilometru,

- Evro 2 standard plaćaće 24.4 centi po kilometru,

- Evro 1 i 0 plaćaće 24.8 centi po kilometru

Cijene za vozila iznad 7.5 tona rastu. Plaćanje za njemačke auto-puteve vrši se s pomoću ugrađene jedinice, online plaćanja unaprijed ili putem posebnih terminala. Vozač koji ne plati putarinu može dobiti kaznu do 240 evra ili, na primjer, kaznu upozorenja u iznosu od 40 evra.

Ako su putovanja bez plaćanja kontinuirana i slučaj ide na sud, na primjer, kazna može ići do 20 hiljada evra, prenosi "Index".

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()