Nikšić: "Ne širite paniku, otplata vanjskog duga je neupitna"

Saopštenje prenosimo u cjelosti

05.07.2024. 20:09
  • Podijeli:
nermin niksic armin durgut pixsell-660181ac36e3e.webp Foto: Armin Durgut / Pixsell

Premijer FBiH Nermin Nikšić oglasio se na društvenim mrežama nakon tvrdnji da BiH neće moći vraćati vanjski dug.

Saopštenje prenosimo u cjelosti.

"Cijeli dan me pozivaju mediji da odgovorim na tvrdnje rezidentnog predstavnika MMF kako BiH neće moći vraćati dug. Uopšte ne želim ulaziti u razloge za tu tvrdnju, ali da bude potpuno jasno, otplata vanjskog duga je neupitna jer se vanjski dug servisira prije transfera sredstava ubranih od PDV-a korisnicima.

Dakle, međunarodne finansijske institucije su se osigurale da ne ostanu bez svojih sredstava. Pa čemu onda ovo širenje panike?

I sam rezidentni predstavnik ukazuje na to da nismo tražili novi aranžman. Istina je da nismo prihvatili njihov zahtjev za smanjivanje plata, penzija, boračkih i socijalnih davanja, te povećavanje kamatnih stopa komercijalnih banaka.

Zbog vođenja restriktivne fiskalne politike i rasta prihoda od indirektnih poreza, koji u prvom polugodištu ove godine u odnosu na prošlu godinu iznosi cca. 8,5%, još uvijek nemamo problema s likvidnošću budžeta, a nastavljamo pomagati i nižim nivoima vlasti. Posebno ćemo se angažovati na punjenju budžeta kroz implementaciju zakona o oduzimanju nezakonito stečene imovine od lopova, pogotovo nakon konstituiranja posebnih odjela za borbu protiv korupcije u okviru Vrhovnog suda i Tužilaštva Federacije.

Ne znam ima li ovo upozorenje veze s mojom izjavom na presu u BH Telekomu, ali da ponovim. Nećemo prodati Telekom i Elektroprivredu i oko toga nema potrebe bilo ko da dolazi ili da se najavljuje Vladi. Oko toga jednostavno nema pregovaranja. Svim srcem ćemo i dalje raditi na zaštiti interesa građana Federacije", navodi Nikšić u saopštenju.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()