Horor u Alpama: Žičara je vukla 50 metara, a onda je pala u provaliju. Porodica nemoćno gledala

Incident se dogodio u dolini Anzasca, popularnom planinarskom području u Pijemontu sjeveroistočno od Torina

05.07.2024. 19:40
  • Podijeli:
Italija_Alpi_spasioci_foto_X-668802d85c87d.webp Foto: X/@News24Piemonte

Bizarna tragedija dogodila se u talijanskim Alpama. Margherita Lega, majka dvoje djece, pala je u 150 metara duboku provaliju nakon što joj je planinska žičara zahvatila odjeću i odvukla je u smrt pred očima cijele porodice.

Incident se dogodio u dolini Anzasca, popularnom planinarskom području u Pijemontu sjeveroistočno od Torina. Nesretna žena planinarila je s djecom i suprugom, a nesreća se dogodila kada je stavljala prtljagu na dijelu žičare koja služi za to.

Prtljažni dio žičare iznenada se aktivirao i vukao ženu više od 50 metara preko ruba litice. Žičara je vukla, no nakon nekog vremena žena je pala u provaliju. Svemu su svjedočila djeca i njen suprug.

Suprug preminule planinarke odveden je na ispitivanje u lokalnu policijsku stanicu. Gradonačelnica Calasca Castiglione, Silvia Tipaldi, rekla je kako je žičara redovno prolazila kontrole i da vjeruje kako se tragedija dogodila slučajno, piše Daily Mail.

Žičara koja povezuje zaselak s planinom duga je oko 400 metara i prelazi strmu klisuru, obično njom upravljaju dvije osobe koje se nalaze na vrhu i na dnu. Više od 100 uposlenika hitne pomoći uključujući vatrogasce, policiju i timove gorske službe spašavanja požurilo je na mjesto događaja. Članovi alpske spasilačke ekipe izvukli su njeno tijelo tako što su se spustili iz helikoptera.

Gradonačelnica Calasca Castiglione Silvia Tipaldi kazala je kako je porodica u šoku te da im je uprava na usluzi za svaki vid podrške.

Porodica je htjela da dođe do zaseoka Drocala u kojem ima nekoliko privatnih kuća, a vlasti ne znaju da li imaju prijetelje ili porodice u tom dijelu koje su htjeli posjetiti.

Žičara je duga 400 metara.

Gospođa Lega je iz Fiaveja, malog grada u regiji Tretno, na sjevoroistoku Italije.

Italiju su i u prošlosti ptoresale ovakve tragedije. Četrnaest osoba je poginulo kada je 2021. godine žica žičare pukla, a kabina pala sa skoro 20 metara visine na zemlju

Žičara je zapečaćena dok se utvrđuju sve okolnosti i ispituje jesu li poštivane sve sigurnosne mjere. Prijavljeno je da se sistem iznenada pokrenuo, a razlog tek treba utvrditi.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()