Vatikan "pegla" situaciju: Evo šta kažu na bunu biskupa zbog istopolnih brakova

Dikasterijum Vatikana da doktrinu vjere poručio je biskupima u saopštenju na pet stranica da se dozvoljavanje istopolnih brakova "ne može smatrati jeretičkim i bogohulnim

04.01.2024. 14:20
  • Podijeli:
Vatikan_Rim_Foto Pixabay-646dcce7919da.webp Foto: Pixabay

Vatikan je izdao saopštenje u kojem se "smiruju" katolički biskupi u pojedinim zemljama koji su negativno reagovali na odobravanje blagosiljanja istopolnih brakova u katoličkim crkvama.

Dikasterijum Vatikana da doktrinu vjere poručio je biskupima u saopštenju na pet stranica da se dozvoljavanje istopolnih brakova "ne može smatrati jeretičkim i bogohulnim".

S druge strane, u saopštenju se priznaje da bi takvi blagoslovi, ipak, mogli biti "nesmotreni" u nekim zemljama u kojima bi gej osobe koje ih prime mogle postati mete nasilja ili biti osuđene na zatvor ili čak smrtnu kaznu.

Katolički biskupi u pojedinim zemljama, posebno u Africi, izrazili su zbunjenost i različite stepene neslaganja u vezi sa deklaracijom od 18. decembra kojom se omogućuje blagosiljanje istopolnih brakova u katoličkim crkvama.

 

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()