UN pozvalo talibane da ukinu ograničenja za žene

Ženama je također zabranjen ulazak u parkove i mnoga druga javna mjesta

29.12.2022. 16:40
  • Podijeli:
Afganistan_talibani_žene_prosvjed_Twitter-1663585056598.webp Foto: Twitter

Vijeće sigurnosti UN-a osudilo je politiku talibanske vlade usmjerenu protiv žena i djevojčica u Afganistanu. Talibani su tokom prošle sedmice zabranili ženama pohađanje univerziteta i rad za nevladine organizacije.

Petnaestočlano Vijeće sigurnosti saopćilo je da je "duboko uznemireno" sve većim ograničenjima obrazovanja žena. Glavni sekretar UN-a Antonio Guterres kazao je da najnovija ograničenja moraju biti ukinuta.

Vijeće sigurnosti poziva na puno, ravnopravno i smisleno učestvovanje žena i djevojčica u svakodnevnom životu u Afganistanu. Talibani su pozvani da otvore škole i brzo promijene ovu politiku i praksu, koja predstavlja sve veću "eroziju poštovanja" ljudskih prava i temeljnih sloboda.

Zabrana rada za žene u humanitarnim organizacijama "imala bi značajan i neposredan učinak na humanitarne operacije u zemlji", uključujući i UN, dodaje se u saopćenju.

Guterres je rekao da su najnovija ograničenja "neopravdana kršenja ljudskih prava".

"Akcije za isključivanje i ušutkavanje žena i djevojčica i dalje uzrokuju golemu patnju i velike neuspjehe potencijalu afganistanskog naroda", napisao je na Twitteru.

Najmanje pet vodećih nevladinih organizacija obustavilo je rad u Afganistanu nakon što je talibanska vlada zabranila ženama da rade za njih. Care International, Norveško vijeće za izbjeglice (NRC) i Save the Children rekli su da ne mogu nastaviti svoj rad "bez našeg ženskog osoblja".

Međunarodni odbor za spašavanje također je obustavio usluge, dok je Islamic Relief rekao da zaustavlja većinu svog rada.

Talibani su prošli tjedan uhapsili pet žena koje su učestvovale u demonstracijama u glavnom gradu Afganistana, Kabulu, zbog zabrane obrazovanja žena. Uhapšena su i tri novinara. Otkako su prošle godine ponovno preuzeli kontrolu nad zemljom, talibani stalno ograničavaju prava žena, uprkos obećanjima da će njihova vladavina biti blaža od režima iz 1990-ih.

Ženama je također zabranjen ulazak u parkove i mnoga druga javna mjesta.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()