UN-ovi eksperti: Upad komandosa IDF-a prerušenih u medicinske radnike i muslimanke je ratni zločin

Stručnjaci su posebni izvjestitelji koje su Ujedinjeni narodi angažirali da ispitaju određeno pitanje ljudskih prava

10.02.2024. 17:28
  • Podijeli:
idf bolnica-65c799b92ba45.webp Foto: Screenshot / X-com

Ubistvo trojice Palestinaca u bolnici na okupiranoj Zapadnoj obali prošlog mjeseca koje su počinili izraelski komandosi prerušeni u medicinske radnike i muslimanke moglo bi se smatrati ratnim zločinima.

Trojica Palestinaca ubijena su 29. januara u zajedničkoj tajnoj operaciji vojske, sigurnosne službe Shin Bet i granične policije u bolnici Ibn Sina u Jeninu, jednom od najnestabilnijih gradova na Zapadnoj obali.

"Prema međunarodnom humanitarnom pravu, ubistvo bespomoćnog ranjenog pacijenta koji se liječi u bolnici predstavlja ratni zločin ", rekli su stručnjaci UN-a u saopćenju.

Dodali su da prerušavajući se u naizgled bezopasno, zaštićeno medicinsko osoblje i civile, "izraelske snage također su prima facie počinile ratni zločin perfidije, koji je zabranjen u svim okolnostima", dodali su, pozivajući Izrael da provede istragu.

Stručnjaci su posebni izvjestitelji koje su Ujedinjeni narodi angažirali da ispitaju određeno pitanje ljudskih prava.

Snimke s nadzornih kamera a iz bolnice pokazuju skupinu od oko deset ljudi, različito odjevenih u civilnu odjeću i medicinsku odjeću, uključujući troje u maramama i ženskoj odjeći, kako koračaju hodnikom, naoružani jurišnim puškama.

Izraelska vojska saopćila je da je jedan od muškaraca ubijenih u bolnici bio pripadnik grupe Hamas, koja upravlja Gazom, a ostali su radili za Brigadu Jenin i oružano krilo Islamskog džihada.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()