Ukrajinska svemirska agencija otkrila izvor eksplozije iznad Kijeva, objavljeno više snimaka

Ukrajinski portal KyivPost objavio je kompilaciju snimaka eksplozije koje su načinili građani Kijeva

20.04.2023. 12:41
  • Podijeli:
kijev bljesak twitter@JK2022Z-6440e155b46df.webp Foto: Twitter@JK2022Z

Misteriozni bljesak koji je u srijedu navečer osvijetlio nebo iznad glavnog grada Ukrajine izazvao je mnogo nagađanja. Sada je Ukrajinska svemirska agencija izašla sa tvrdnjom da se radi o meteoritu.

Dužnosnici u Kijevu isprva su posumnjali da je NASA-in satelit pao na Zemlju, ali američka svemirska agencija rekla je za BBC da je još uvijek u orbiti.

Zračne snage bile su uvjerene da nije riječ o ruskom zračnom napadu, događaj koji je previše poznat od invazije prošle godine. Bljeska je primjećen na nebu iznad glavnog grada oko 22:00 sata.

Ukrajinski portal KyivPost objavio je kompilaciju snimaka eksplozije koje su načinili građani Kijeva.

Aktivirana je uzbuna za zračni napad, ali zračna odbrana nije bila aktivna napisao je na Telegramu šef kijevske vojne uprave Serhij Popko.
Popko je sugerisao da je uzrok bio NASA-in svemirski satelit koji je pao na Zemlju, misleći na povučenu svemirsku letjelicu od 300 kg za koju je svemirska agencija najavila da će ponovno ući u atmosferu u srijedu. Satelit RHESSI, koji se koristio za posmatranje solarnih baklji, lansiran je u nisku Zemljinu orbitu 2002., a povučen iz upotrebe 2018., objavila je Nasa.

Ukrajinski društveni mediji preplavljeni su teorijama i memovima o tome što je bljesak mogao biti, a popularna je tema da su ga uzrokovali vanzemaljci.

Glasnogovornik zračnih snaga Yuri Ihnat rekao je za ukrajinsku TV da je bljesak također viđen iznad susjedne Bjelorusije na sjeveru, a ukrajinska svemirska agencija rekla je da je vjerovatno povezan s kozmičkim tijelom koje ulazi u guste slojeve atmosfere.

Kijevski dužnosnici rekli su da je na stručnjacima da utvrde o čemu se radi, ali ono što je najvažnije je sigurnost grada.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()