U Švicarskoj se danas okuplja više od 100 svjetskih lidera, Zelenski želi iskovati mirovni plan

Prkose Rusiji

15.06.2024. 08:35
  • Podijeli:
mirovni samit švajcarska x@@SwissGov-666d31d8be51c.webp Foto: x@SwissGov

Više od 100 lidera, uključujući potpredsjednicu SAD-a Kamalu Harris i predsjednike ili lidere zemalja EU, Južne Amerike, Bliskog istoka i Azije, okupit će se u subotu u Švicarskoj u jednom od najambicioznijih pokušaja da se iskuje mirovni plan za Ukrajinu.

Summit dolazi u trenutku kada čelnici G7 koji se okupljaju u Italiji sklapaju novi dogovor o zajmu od 50 milijardi eura za Ukrajinu, osiguran korištenjem neočekivane dobiti od kamata na imovinu ruske centralne banke koju su zamrznule EU i druge zapadne zemlje nakon invazije na Ukrajinu 2022.

Na dvodnevnoj mirovnoj konferenciji, koja će se održati u luksuznom odmaralištu Bürgenstock izvan Luzerna, raspravljat će se o predloženom Kijevskom planu u 10 tačaka za okončanje rata, zajedno s tri druge teme: nuklearna prijetnja, sigurnost hrane i humanitarne potrebe u Ukrajini.

Ruski predsjednik Vladimir Putin je u petak kao uslov za mir ponudio da Kijev ustupi više zemlje, povuče trupe dublje unutar vlastite zemlje i odustane od kandidature za NATO kako bi on okončao svoj rat u Ukrajini – prijedloge koje su Ukrajina, SAD i NATO odbacile.

Očekuje se da će zajedničko saopćenje u nedjelju biti usredotočeno na važnost načela UN-a o održavanju i poštivanju "suvereniteta i teritorijalnog integriteta".

Iako se to ne vidi kao približavanje mira samo po sebi, osmišljeno je kako bi se "smanjio prostor za bilo kakve beskorisne inicijative", kažu oni koji poznaju konferenciju.

Ovo će se smatrati uspjehom Volodimira Zelenskog koji ima za cilj izgraditi međunarodnu potporu za svoj mirovni plan koji uključuje potpuno povlačenje ruskih trupa iz Ukrajine i povratak na njene postsovjetske granice iz 1991. godine.

Organizatori mirovnog samita umanjili su odluku Kine da ne prisustvuje, potez koji je potaknuo Zelenskog da optuži Peking da pomaže Moskvi da potkopa sastanak, što je kinesko ministarstvo vanjskih poslova zanijekalo.

Kijev se snažno zalagao da kinesko izaslanstvo prisustvuje summitu kako bi konferenciji dao dodatni legitimitet i zabio klin između Moskve i Pekinga.

Postojale su i nade da bi Saudijska Arabija mogla prisustvovati nakon, kako je Zelenskiy opisao, "produktivnih i energičnih" razgovora sa saudijskim prijestolonasljednikom Mohammedom bin Salmanom u srijedu.

Moskva je odbacila sastanak kao uzaludan.

Kina, koja ima bliske veze s Rusijom, rekla je da neće prisustvovati jer konferencija ne ispunjava njezine zahtjeve, uključujući sudjelovanje Rusije.

To što će deseci čelnika biti u Švicarskoj u vrijeme kada je Ukrajina u vojnom zaostatku, i dok se priča o rastućem umoru od rata, impresivan je podvig, rekli su visoki američki dužnosnici.

“Prilično je nevjerovatno da postoji 100 zemalja koje se pojavljuju na mirovnom summitu na kojem ne sudjeluje glavni pokretač tog sukoba”, rekao je Max Bergmann, bivši dužnosnik američkog State Departmenta.

"To je diplomatski majstorski potez", rekao je Bergmann, koji sada vodi Program za Evropu, Rusiju i Euroaziju u Centru za strateške i međunarodne studije.

William Courtney, bivši američki diplomat, nazvao je švicarski domet "velikim uspjehom".

Summit je uslijedio nakon nekoliko prethodnih skupova, uključujući onaj u Saudijskoj Arabiji na kojem je sudjelovalo 40 zemalja, uključujući Kinu, koja je pokušavala pridobiti potporu za vlastiti mirovni plan u šest točaka.

Kako se summit približava, Kina je intenzivirala svoje djelovanje kroz sastanke s gostujućim stranim dostojanstvenicima, telefonske pozive i poruke stranim misijama na kineskoj platformi WeChat, rekli su diplomati novinarima Reutersa.

Ali izvori kažu da organizatori nisu zabrinuti, jer nije bilo "konkretizacije" bilo kakvih kineskih diplomatskih manevara, s mnogim globalnim južnim zemljama, uključujući Kolumbiju, Čile, Argentinu i Ekvador, koje su prisustvovale u subotu.

Ostali sudionici uključuju Tajland, Singapur, Filipine i Japan, dok se za Maleziju i Kambodžu, koje imaju bliske veze s Kinom, ne smatra da dolaze.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()