U Njemačkoj željezničari traže veće plate i kraće radno vrijeme

Željezničari u štrajku

18.11.2023. 08:05
  • Podijeli:
njemačka, željenzice_štrajl_anadolija -6554ccfe320b5.webp Foto: Anadolija

Najveći njemački željeznički prevoznik „Dojče ban” započeo je u srijedu uveče novi štrajk koji je trebao trajati sinoć do 20 časova, saopštila je kompanija na svojoj veb stranici.

Štrajk, koji je organizovao sindikat mašinovođa GDL, uticao je na međugradske, regionalne vozove i gradske S-Ban vozove, a planiran je „vanredni red međugradskog saobraćaja sa znatno smanjenim brojem vožnji”.

U saopštenju se navodi da putnici koji žele da odlože putovanje kartu mogu iskoristiti kasnije ili je vratiti. Procenjuje se da će po okončanju štrajka biti potrebno nekoliko dana da se saobraćajna gužva normalizuje.

„Ove nedjelje nećemo pregovarati sa sindikatom mašinovođa. Ili štrajkujete ili pregovarate, obe opcije su nemoguće u isto vrijeme. Namjerno određivanje štrajka na dogovoreni datum pregovora je eskalacija u našem socijalnom partnerstvu koje ne prihvatamo”, rekao je direktor ljudskih resursa DB Martin Zajler, prenosi Tanjug.

Željezničari su već zaprijetili štrajkom tokom božićne sezone ako ne budu ispunjeni njihovi tarifni uslovi. GDL traži, između ostalog, povećanje plata od 555 evra mjesečno. Pored toga, dužina radnog vremena radnika u smjenama mora da se smanji na 35 sa 38 časova nedjeljno bez smanjenja zarada.

Osim toga, demonstranti žele da dobiju jednokratni neoporezivi bonus na inflaciju od 3.000 evra. Željeznica ne smatra celishodnim smanjenje radnog vremena i za sada odbijaju bilo kakve pregovore u vezi sa tim.
 

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()